Akcie

Akciový trh USA: Wall Street oslabil, téma Huawei zasáhlo akcie technologií

Úterý 21. květen 2019 16:14

Akcie Spojených států amerických v pondělí oslabily. Restrikce Bílého domu na čínského producenta telekomunikačního zboží Huawei Technologies znepokojilo technologický sektor.

Zvýšily taky obavy další eskalace nejistot obav nebezpečí mezinárodního obchodu v podobě protekcionismu včetně obchodních a celních válek, v tomto případě USA a Čínské lidové republiky.

Politické riziko se tak opět ztělesnilo do podoby firemního a ekonomického rizika. Mohlo by to významným způsobem ovlivnit očekávání tržeb, zisků a aktivity mnoha firem technologického sektoru. Přenos rizik navíc plošně pokračuje, i zpětně. Velký dopad na Huawei může akcelerovat činskou odvetu na poli obchodních válek.

Hlavní akciové indexy USA poté, co začátkem května dosáhly na svá rekordní maxima podléhají prodejnímu tlaku kvůli rostoucím obavám prodloužené obchodní války USA a Číny. Hlavní akciový index USA S&P 500 směřuje k tomu, aby od prosincového výprodeje vykázal svůj největší měsíční pokles. Přes květnové oslabení ale momentálně tento čelní akciový index za svým historickým rekordním maximem zaostává jen přibližně 4 %.

Technologické firmy USA přerušují obchodní kontakty s Huawei kvůli restrikcím USA na Huawei, akcie technologií slábly

Od momentu, kdy USA minulý týden zařadily Huawei na černou listinu mezinárodního obchodu, několik firem suspendovalo obchodní aktivity s největším výrobcem telekomunikačního vybavení světa. Google Alphabetu rozhodl zastavit poskytování přístupu Huawei k jeho aplikacím a službám. Výrobce částí mobilních telefonů Lumentum Holdings rovněž oznámil, že přerušil dodávky Huawei. Jiní producenti čipů včetně Intelu, Qualcommu, Xilinxu a Broadcomu podle zprávy Bloombergu zatím nebudou Huawei dodávat.

Index technologických akcií hlavního akciového indexu USA S&P 500 v pondělí ztratil 1,8 %. Je to největší procentuální pokles ze všech 11 hlavních akciových sektorů indexu S&P 500. Index PHLX Semiconductor Sector (SOX) akciové burzy Philadelphia, který sdružuje akcie firem podnikajících s polovodiči včetně dodavatelů Huawei Qualcomm, Broadcom a Micron Technology v pondělí propadl 4 % na svoji nejnižší hladinu za posledních více než dva měsíce.

Akcie Applu v pondělí ztratily 3,1 % a nejvíce tak oslabily hlavní akciové indexy USA. Akcie producenta iPhonů byly rovněž pod tlakem po varování banky HSBC, že vyšší ceny firemních produktů po posledních zvýšeních dovozních cel by mohly mít "krajní důsledky” na poptávku.

Akcie Sprintu a T - Mobile silně posílily kvůli vyhlídkám jejich spojení

K firmám, jejichž akcie v pondělí vzrostly patří Sprint a T-Mobile. Předtím předseda Federální komise komunikací Ajit Pai se vyjádřil ve prospěch spojení těchto dvou telekomunikačních firem. Akcie obou společností ale o část svých zisků přišly poté, co agentura Bloomberg informovala, že ministerstvo spravedlnosti USA se kloní proti schválení dohody. Přesto akcie Sprintu zakončily pondělí ziskem 18,8 % a akcie T-Mobile zpevnily 3,9 %.

V pondělí akciový index širšího trhu S&P 500 klesl 0,7 % na 2 840 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average vyklesal 0,3 % na 25 680 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite ztratil 1,5 % na 7 702 bodů.

Své majitele v pondělí na burzách USA změnilo 6,4 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 7,01 mld. akcií.

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a pády akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web