Akcie

Akciový trh USA: Wall Street oslabil, varování Broadcomu zasáhlo akcie producentů čipů

Pondělí 17. červen 2019 14:23

Akcie Spojených států amerických v pátek oslabily. Investoři byli opatrní s ohledem na blížící se zasedání Federálního rezervního systému monetární politiky včetně cíle své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate 18.-19.6..

Varování Broadcomu plošného oslabení globální poptávky oslabilo akcie producentů čipů. Zpráva rovněž zvýšila nejistoty obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA na více obchodních frontách se svými hlavními obchodními partnery, Mexikem, Kanadou, Čínskou lidovou republikou a Evropskou unií.

Akcie Broadcomu v pátek oslabily 5,6 % poté, co firma snížila svoji celoroční předpověď tržeb o 2 mld. USD. Firma redukci odůvodnila obchodním konfliktem USA a Číny a exportním omezením Huawei Technologies.

Akcie jiných výrobců čipů, kteří nakupují, dovážejí, vyrábějí a/nebo prodávají ve významné míře v Číně rovněž prudce oslabily. Index PHLX Semiconductor Sector (SOX) akciové burzy Philadelphia v pátek odepsal 2,6 %.

Ve pátek akciový index širšího trhu S&P 500 přišel o 0,2 % na 2 887 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average klesl 0,1 % na 26 090 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite spadl 0,5 % na 7 797 bodů.

Své majitele v pátek na burzách USA změnilo 5,85 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 6,83 mld. akcií.

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a pády akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web