Akcie

Akciový trh USA: Wall Street posílil, slabá zaměstnanost (ADP) zvýšila očekávání snížení úr. sazeb

Čtvrtek 6. červen 2019 15:00

Hlavní akciové indexy Wall Streetu ve středu vzrostly. Investoři čekali, že Federální rezervní systém Spojených států amerických sníží cíl své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate ještě více po slabé zprávě zaměstnanosti soukromého sektoru.

Vzrostla rovněž naděje, že USA a Mexiko dosáhnou dohodu o imigraci, kterou prezident USA Donald Trump zdůvodnil plán hrozby zvýšit dovozní cla USA na všechno dovážené zboží Mexika do USA. Trh tak více věřil, že se podaří tato cla odvrátit.

Zisky akciové burzy rozšířily úterní oživení akcií vyvolané signálem guvernéra Fedu Jerome Powella, že by centrální banka mohla muset reagovat na obchodní války USA, což posílilo očekávání snížení úrokových sazeb. Jiní představitelé Fedu (např. prezident Federální rezervní banky Saint Louis James Bullard) také naznačili, že snížení úrokových sazeb možné je.

Powell řekl, že Fed neví, jak jednání mezinárodního obchodu dopadne. Centrální banka ale podle něj bude jednat “přimeřeně”, aby udržela expanzi, silný trh práce a inflaci blízko svého symetrického cíle 2 %. Den předtím prezident Federální rezervní banky Saint Louis James Bullard řekl, že snížení úrokové sazby by mohlo být brzo na místě.

Slabá zpráva zaměstnanosti ADP posílila výhled redukce úrokových sazeb

Národní zpráva zaměstnanosti mimo zemědělství ADP ve středu ukázala nečekaně prudké květnové zpomalení růstu zaměstnanosti soukromého sektoru. Ta rostla nejpomaleji za posledních více než 9 let. Slabost zprávy ekonomové připsali růstu globálních obchodních tlaků.

Zpráva rovněž dále podpořila očekávání snížení úrokových sazeb. Zpráva vyšla dva dny před květnovou komplexní zprávou zaměstnanosti mimo zemědělství ministerstva práce, která bude zveřejněna v pátek.

Komplexní dovozní cla USA pro mexické zboží ještě nejsou jistá

Trh rovněž podpořil prezident Trump. Ten řekl, že si myslí, že Mexiko chce dosáhnout dohodu k odvrácení nové obchodní války. Poradce obchodu Bílého domu a významný republikánský senátor taky řekli, že USA možná prezidentem Trumpem navrhovaná dovozní cla na dovoz zboží Mexika do USA nezavedou.

Tato zpráva potvrzuje určitý rozkol republikánů. Podle dřívější zprávy deníku Washington Post republikánští kongresmani diskutují, zda-li možná budou muset hlasovat o blokádě plánovaných nových dovozních cel prezidenta Trumpa na dovoz mexického zboží do USA.

Ve středu rostly akcie defenzivních sektorů, padly akcie energií

S poklesem očekávání tržních úrokových sazeb pomohl defenzivním a bezpečným aktivům a akciovým sektorům nabízejících vyšší dividendu a stabilní růst cen akcií, pro něž je tržní úroková míra silně konkurenční. Akcie defenzivních firem a sektorů tak ve středu výkonností překonávaly akcie firem a sekotrů citlivějších na mezinárodní obchod.

Nejrůstovějšími akciovými sektory z 11 hlavních akciových sektorů hlavního akciového indexu USA S&P 500 tak ve středu byly reality růstem 2,3 % a veřejné služby 2,1 %. Další defenzivní akciový sektor základního spotřebitelského zboží ve středu vykázal růst 1,1 %.

Jediným klesajícím sektorem byl sektor energií, které oslabily 1,1 % s prudkým poklesem cen surové ropy.

Akciová burza v květnu s obchodními válkami v klesajícím trendu

Hlavní akciový index USA S&P 500 letos v prvních čtyřech měsících vzrostl 17 % s optimismem brzkého dosažení obchodní dohody USA a Číny.

Optimismus se ale (zatím) nenaplnil. Poté co si obě země vzájemně opět zvýšily dovozní cla poslední květnová jednání pokrok nepřinesla a jediným viditelným “kontaktem” jsou slovní útoky, které si obě znesvářené strany přes oceán mediálně vyměňují. Nedostatek jasných vyhlídek dalšího řešení obchodního sporu a nebezpečí jeho vleklého protahování či eskalace v květnu trhy nepříznivě rozhodil.

Skepsi akciových trhů pomohla rovněž překvapivá hrozba prezidenta USA Donalda Trumpa uvalit nová a vyšší dovozní cla na dovoz zboží z Mexika do USA.

Varování Trumpa opět naplnila obavy nebezpečí rizik mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA na více obchodních frontách se svými hlavními obchodními partnery, Mexikem, Kanadou, Čínskou lidovou republikou a Evropskou unií. Obchodní války evidentně snižují růst světové ekonomiky a oslabují světové akciové trhy. Tuto obavu potvrzují globálně slabá data zpracovatelského průmyslu.

Investoři se více obávali horšících se obchodních vztahů USA a Číny a snažili se hledat útočiště svého kapitálu ve státních dluhopisech.

Trh ale možná potřeboval i přirozenou korekci na vstřebání svých silných zisků umocněnou nárazem do silných technických hladin, jejichž překonání potřebovalo nové optimistické ekonomické impulsy. Eskalace obchodních válek ale naopak naděje utlumila a pomohla prodejcům oslabit akcivý trh.

Campbell Soup nejrůstovější akcie středy

Akcie Campbell Soup ve středu vzrostlly nejvíce ze všech akcií firem indexu S&P 500, 10 % poté, co producent plechovkových polévek zvýšil svoji celoroční předpověď zisku.

Ve středu akciový index širšího trhu S&P 500 zesílil 0,8 % na 2 826 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average vzrostl 0,8 % na 25 540 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite vzrostl 0,6 % na 7 575 bodů.

Své majitele ve středu na burzách USA změnilo 7,02 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 7,12 mld. akcií.

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a pády akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web