Akcie

Akciový trh USA: Wall Street posílil, výsledky Targetu a Lowe’s naznačily optimismus spotřebitelů

Čtvrtek 22. srpen 2019 21:15

Hlavní akciové indexy Wall Streetu ve středu vzrostly. Příznivé výsledky maloobchodních firem naznačily sílu spotřebitelské poptávky Spojených států amerických. Akciové indexy udržely zisky i po zveřejnění zápisu ze zasedání Federálního rezervního systému USA monetární politiky včetně úrokových sazeb 30.-31.7. Ten ukázal, že tvůrci monetární politiky debatovali i agresivnější snížení cíle hlavní úrokové sazby Fedu Federal Funds Rate.

Centrální banka na zasedání nakonec cíl hlavní úrokové sazby snížila o čtvrt procentního bodu na 2,00 - 2,25 % jak čekal trh. Někteří bankéři preferovali jeho snížení o půl procentního bodu. Dva členové výkonného výboru Fedu FOMC, který o úrokových sazbách rozhoduje, Fedu Esther Georgeová (prezidentka Rezervní banky Kansas City) a Eris Rosengren (prezident Rezervní banky Boston) ale naopak hlasovali pro stagnaci cíle Federal Funds Rate. Důležitou charakteristikou jednání byl i prezentovaný jednotný záměr centrální banky vyhnout se zdání, že Fed je na cestě dalších redukcí cíle Federal Funds Rate.

Silnější redukce úrokových sazeb a tedy i expanzivnější monetární politika dodává do ekonomiky více peněz redukcí úrokových nákladů spotřebitelům a firmám a tak pomáhá růstu akciové burze.

S obavami o ekonomický růst se trh dívá pozorně na signály, zda Federální rezervní systém USA dále upraví monetární politiku. Tento rok Fed postupně zmírňoval svoji rétoriku vzhledem k pokračujícímu vařícímu vleklému neklidu nejistot obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA se svými hlavními obchodními partnery, Čínskou lidovou republikou, Evropskou unií, Mexikem apod., které přikládají k hrozícícím rostoucím signálům slábnutí růstu ekonomik globálních hospodářských center a celé světové ekonomiky. Vše vyvrcholilo na posledním zasedání Fedu monetární politiky 30.-31.7. prvním snížením cíle hlavní úrokové sazby centrální banky Federal Funds Rate od světové hospodářské a finanční krize v letech 2008 - 2009 o čtvrt procentního bodu na 2,00 - 2,25 %.

V pátek 23.8. vystoupí guvernér Fedu Jerome Powell na světoznámém sympoziu v Jackson Hole na téma Výzvy monetární politiky. Sympozium je věnované právě tomuto tématu. Obě události mohou přidat indikace, zda centrální banka hodlá snížit cíl své hlavní úrokové sazby dále.

Akcie maloobchodních řetězců Target a Lowe’s po nadějných datech silně vzrostly


Akcie USA se ve středu posunuly solidně výše po výsledcích maloobchodních společností Target (TGT.N) a Lowe’s (LOW.N), které výsledky překonaly očekávání. Akcie Targetu vyspurtovaly do zisku dokonce 20,4 % poté, co provozovatel maloobchodních hypermarketů zvýšil svoji roční předpověď zisku. Akcie Lowe’s vzrostly rovněž úctyhodných 10,4 % poté, co řetězec obchodů pro dům, stavbu a zahradu překonal odhady zisku.

Robustní spotřebitelské výdaje USA pomohly dále odvrátit obavy hrozící hospodářské recese. Obavy zpomalení růstu ekonomiky vzrostly minulý týden, kdy se výnosová křivka mezi dvouletými a desetiletými státními dluhopisy USA krátce dostala do inverze, tedy, že výnosy desetiletých dluhopisů klesly pod výnosy dvouletých dluhopisů. Tato inverze bývá považována za předvěst hospodářské recese v příštích dvou letech. Inverze vedla 14.8. k ostrému poklesu akciového trhu.

Hospodářské mocnosti světa, USA, Čína a Německo naznačily podporu ekonomice


Obavy z hospodářské recese pomohly v minulých dnech utišit a vrátit tak akciovému trhu růst zprávy iniciativ pomoci ekonomice v Číně a Německu ve spojení s následně strmější výnosovou křivkou. Zprávy snahy podpořit svoji méně rostoucí ekonomiku monetární politkou Čínou a fiskální politikou Německem uklidnily obavy prudkého poklesu růstu globální ekonomiky zesílené minulý týden s poklesem výnosů dluhopisů.

Čínská centrální banka v sobotu zveřejnila reformu své klíčové úrokové sazby s cílem pomoci snížit úvěrové náklady firem.

V neděli pak ministr financí Německa Olaf Scholz naznačil, že Německo by mohlo uvolnit až 50 mld. EUR (cca 55 mld. USD) dodatečných výdajů. Časopis Spiegel v minulých dnech přinesl zprávu, že německá koaliční vláda si přeje pozastavit svoje pravidlo vyrovnaného rozpočtu. To zvyšuje šance, že největší ekonomika Evropy by se mohla vyhnout hospodářské recesi. Zpráva tak snížila obavy poklesu globálního ekonomického růstu. Naděje fiskální injekce Německa pomohla výnosům hlavních desetiletých státních dluhopisů USA zvednout se z tříletého minima.

Navíc po zavření akciového trhu deník Washington Post informoval, že představitele Bílého domu diskutovali možnost dočasného snížení daně z příjmu fyzických osob k podpoře americké ekonomiky. Sám prezident USA Donald Trump tuto zprávou potvrdil s tím, že je zvažováno i snížení daní z kapitálových zisků. Připojili se tak k jiným iniciativám podpory globální ekonomiky.

Ačkoliv se tento jev po týdnu, 21.8., krátce objevil znovu, tentokrát na akciový trh nemělo velký vliv.

Akcie Toll Brothers silně klesly se signálem slabší poptávky po nových domech


Akcie Toll Brothers (TOL.N) klesly 4,5 % poté, co stavitel luxusních domů vykázal pokles zakázel s poukazem na slabší poptávku po nových domech.

Ve středu akciový index širšího trhu S&P 500 (.SPX) vzrostl 0,8 % na 2 924 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average (.DJI) vzrostl 0,9 % na 26 203 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite (.IXIC) posílil 0,9 % na 8 020 bodů.

Své majitele ve středu na burzách USA změnilo podprůměrných 5,68 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 7,53 mld. akcií.

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou a růstem volatility obchodovalo 11,44 mld. akcií. Pády akciového trhu USA, nadprůměrná obchodní aktivita a volatilita se přenesly i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly a vrátily k normálu. Letní vyostření obchodních válek USA a Číny ale opět akceleruje pády akciové burzy a tím i volatilitu s obchodními objemy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web