Akcie

Akciový trh USA: Wall Street přes úvodní zisky oslabil s obavami mezinárodního obchodu

Středa 29. květen 2019 16:09

Akcie Spojených států amerických v úterý zavíraly se ztrátou. Jejich úvodní zisky nakonec podlehly prodejním tlakům a trh přešel do poklesu. Pravděpodobnost prodloužené obchodní války USA a Čínské lidové republiky totiž opět omezil preferenci akcií.

Poté, co trhu nepomohla robustní data spotřebitelského sentimentu, vítr akciového trhu vanul již jen jižním směrem.

Prezident USA Donald Trump v pondělí řekl, že “není ještě připraven” uzavřít dohodu s Čínou, i když čeká, že by mohla být dosažena v budoucnu.

Rostoucí celní, obchodní i politický střet mezi oběma největšími ekonomikami světa zvýšil nejistoty obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek. Obchodní války by mohly vést ke globálnímu poklesu ekonomického růstu.

Optimismus ze začátku roku je pryč, eskalace obchodních válek sráží akcie

Hlavní akciový index USA S&P 500 nyní zaostává přibližně 5 % za svým zavíracím rekordem dosaženým 30.4. Hlavní akciový index USA Dow Jones Industrial Average v pátek oslabil pátý týden v řadě. Je to jeho nejdelší šňůra týdenních ztrát za posledních 8 let.

Hlavní akciové indexy USA poté, co začátkem května dosáhly na svá rekordní maxima podléhají prodejnímu tlaku kvůli rostoucím obavám prodloužené obchodní války USA a Číny. Hlavní akciový index USA S&P 500 stále směřuje ke své první měsíční ztrátě tohoto roku. Ta by současně byla největší měsíční ztrátou od prosincových akciových výprodejů.

Důvodem jsou tlaky rostoucích starostí akciové burzy prodloužených nejistot obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA a Čínské lidové republiky.

Kapitál plynul z akcií opět do dluhopisů, jejich výnosy na minimech

Nejistota zatlačila investory k aktivům bezpečí. To se projevilo v poklesu výnosů hlavních 10-letých státních dluhopisů USA na jejich nejknižší hladinu od října 2017. Rozpětí těchto výnůsů a výnosů 3-měsíčních státních pokladníčních poukázek se zúžilo na přibližně 12-leté minimum.

Většina 11 hlavních akciových sektorů hlavního akciové indexu USA S&P 500 v úterý zavřela ztrátou. Jediným ziskovým sektorem úterý byly komunikační služby.

Fundament ekonomiky zůstává silný

Květnový Index spotřebitelského sentimentu Conference Board vzrostl víc, než se čekalo na pozadí posílení hodnocení současné situace i očekávání. Sentiment se pohybuje blízko svých 18-letých maxim. Domácnosti ještě lépe než v dubnu hodnotily současný stav i očekávání ekonomiky i trhu práce.

Data potvrzují zdravý fundament hospodářství USA v podobě robustního zdroje domácí poptávky a současně klíčové komponenty růstu ekonomiky, spotřeby domácností.

Technologie opět ztratily, akcie AMD a Activision Blizzard ale silně posílily

Sektor technologií v květnu oslabil 7,3 % rovněž odevzdal úvodní zisky a opět oslabil.

Akcie Advance Micro Devices v úterý silně vzrostly 9,8 % poté, co firma zveřejnila své nové čipy, které by měly konkurovat produkci Intelu o tržní podíl. Akcie Intelu ztratily v úterý 2,2 %.

Akcie Activision Blizzard v úterý povyrostly 2,9 %. Předtím investiční banka USA Goldman Sachs zvýšila hodnocení jeho akcií na “koupit”. Uvedla rovněž, že vydavatel videoher bude těžit ze svých nedávných publikací.

Akcie FedExu oslabily, Huawei Technologies nespokojen se zásilkami

Akcie FedExu v úterý ztratily 0,9 % poté, co čínský gigant produkce telekomunikačního vybavení Huawei Technologies oznámil, že zvažuje svůj vztah s firmou doručující zásilky USA poté, co FedEx odklonil dvě zásilky určené pro Huawei Technologies

V úterý akciový index širšího trhu S&P 500 ztratil 0,9 % na 2 802 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average přišel o 0,9 % na 25 348 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite ztratil 0,4 % na 7 607 bodů.

Své majitele v úterý na burzách USA změnilo 6,67 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 6,99 mld. akcií.

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a pády akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web