Akcie

Akciový trh USA: Wall Street propadl s eskalací obchodní války USA - Čína

Pondělí 26. srpen 2019 14:41

Wall Street v pátek silně oslabil poté s dalším pokračováním eskalace vařícího vleklého neklidu nejistot obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA, které rozpoutaly na více frontách se svými hlavními obchodními partnery, Čínskou lidovou republikou, Evropskou unií, Mexikem, Kanadou apod. stále přikládají k hrozícím rostoucím signálům slábnutí růstu ekonomik globálních hospodářských center a celé světové ekonomiky. V pátek nezvykle došlo k až dramatické eskalaci obchodního konfliktu. Prezident USA Donald Trump požádal firmy USA, aby hledali alternativu obchodování s Čínou poté, co Čína ohlásila odvetná celní opatření na plán Trumpa zvýšit dovozní cla pro Čínu od 1.9. resp. od poloviny prosince.

Trump rovněž ostře napadl guvernéra Fedu Jeromea Powella za to, že centrální banka jednoznačně nevyslyšela jeho tlak na sniřování úrokových sazeb.

Akcie HP, následníka Hewlett Packard a producenta počítačového hardwaru v pátek oslabily 5,9 %. Firma předtím ohlásila odchod svého ředitele Diona Weisleraa rovněž předpověděla zisk ve čtvrtém čtvrtletí, který nedosáhl na odhad trhu.

V pátek akciový index širšího trhu S&P 500 (.SPX) ztratil 2,6 % na 2 847 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average (.DJI) ztratil 2,4 % na 25 629 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite (.IXIC) klesl 3,0 % na 7 752 bodů.

Své majitele v pátek na burzách USA změnilo nadprůměrných 8,07 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 7,58 mld. akcií.

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou a růstem volatility obchodovalo 11,44 mld. akcií. Pády akciového trhu USA, nadprůměrná obchodní aktivita a volatilita se přenesly i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly a vrátily k normálu. Letní vyostření obchodních válek USA a Číny ale opět akceleruje pády akciové burzy a tím i volatilitu s obchodními objemy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web