Akcie

Akciový trh USA: Wall Street s úlevou stažení hrozeb cel Mexiku, DJIA vzrostl pošesté v řadě

Úterý 11. červen 2019 13:35

Akcie Spojených států amerických v pondělí prodloužily svůj současný růst.

Hlavní akciový index USA Dow Jones Industrial Average dosáhl své nejdelší série denních růstů za posledních 13 měsíců poté, co USA stáhly své plány zavedení dovozních cel na importy veškerého zboží Mexika do USA. Trhu rovněž pomohlo pár obchodů za miliardy dolarů.

Mexiko v pátek souhlasilo s posílením úsilí k zastavení proudu středoamerických migrantů poté, co USA Mexiku kvůli jeho nedostatečné politice ilegální imigrace hrozily uvalením dovozního cla 5 % na import veškerého zboží Mexika do USA již od pondělí.

Ve výčtu hlavních korporátních obchodních dohod se skví transakce United Technologies. Firma souhlasila s propojením svých leteckých aktivit se zbrojovkou Raytheonem. Má tak vzniknout nová firma za 121 mld. USD.

Akcie United Technologies ale v pondělí oslabily 3,1 % poté, co prezident USA Donaltd Trump řekl, že je "trochu znepokojen" transakcí spojení aktivity, jelikož by to mohlo omezit konkurenci sektoru. Akcie Raytheonu v pondělí posílily 0,7 %.

Otazníky dalšího vývoje akciových trhů

Index Dow Jones Industrial Average v pondělí vzrostl šestou obchodní seanci v řadě. Je to jeho nejdelší růstová šňůra od května 2018.

Příznivé zprávy dosažení imigračně-obchodní dohody USA a Mexika povzbudily růst akciových trhů a pomohly vynést hlavní akciový index USA S&P 500 do blízkosti jeho rekordního historického maxima ze začátku května. Trh v pondělí za rekordem zaostával jen zhruba 2 %. Hlavní akciové indexy nicméně pondělí končily značně za svými denními maximy.

Růst akciových indexů v pondělí tak mohl mít podstatu úlevy z oslabení nejistot obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA se svými hlavními obchodními partnery, Čínskou lidovou republikou, Evropskou unií, Mexikem apod. díky politicko-ekonomické dohodě USA a Mexika.

Otázkou ale je, zda existují fundamentální ekonomické důvody případného dalšího růstu akciového trhu. Obchodní válka USA a Číny stále zuří a rovněž růst akciových trhů mohly načerpat až příliš optimismu, že Federální rezervní systém USA bude pomáhat ekonomice otupit dopad eskalujících obchodních tlaků snížením cíle své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate. Existuje tak nebezpečí, že trh bude zklamán, pokud Fed nebude více signalizovat snížení úrokových sazeb.

Mexiko se dohodlo s USA na redukci imigrace

Prezident Spojených států amerických Donald Trump odvolal trestná nová respektive zvýšená dovozní cla na dovoz zboží Mexika do USA. Základem je páteční nová dohoda USA a Mexika odvracející novou frontu celních válek. Mexiko souhlasilo s některými požadavky USA.

USA a Mexiko se dohodly rapidně expandovat kontroverzní azylový program podél celé společné hranice obou zemí. Tento program posílá migranty usilující o azyl v USA do Mexika, zatímco čekají na rozhodnutí jejich případů a žádostí o azyl. Jenže v pohraničních městech řádí drogové kartely, které často migranty unášejí. Program proto tento rok čelí řadě soudních protestů Americké unie občanských svobod (ACLU) a dalších organizací chránících práva, kteří říkají, že program ohrožuje uchazeče o azyl a že ohrožuje právo USA i mezinárodní právo.

Dohoda rovněž stanovuje alokaci bezpečnostních síl k zabránění proudu nelegálních migrantů Střední Ameriky.

Dohoda ale nevyslyšela klíčový požadavek USA, aby Mexiko akceptovalo status “bezpečné třetí země”. Ten by Mexiko nutil permanentně absorbovat většinu středoamerických uchazečů o azyl.

Trump řekl, že Mexiko souhlasil s podniknutím silných opatření k "redukci nebo eliminaci” ilegální imigrace z Mexika. “Plánovaná cla k implementaci USA v pondělí proti Mexiku jsou tímto na neurčito suspendována,” hlásil veřejnosti Trump tweetem v pátek večer.

Trump kvůli imigraci Mexiku hrozil novými a vyššími cly

Prezident Spojených států amerických Donald Trump koncem května oznámil uvalení dovozních cel na veškeré zboží Mexika dovážené do USA 5 % od 10 června. Celní sazba se mohla zvyšovat každý měsíc o 5 % pokud Mexiko podstatně nezastaví nelegální imigraci do USA. Celní sazba dovozů zboží Mexika do USA se začátkem října mohla zvýšit na trvalou hladinu 25 %, pokud by Mexiko významně problém nelegální imigrace nevyřešilo. V opačném případě by USA tato cla nezavedlo resp. zrušilo.

Nelegální migrační vlny tisíců uprchlíků způsobené násilím a chudobou v domovských zemích přes snahu Mexika stále míří do USA hlavně ze zemí Střední Ameriky, jako je Guatemala, Honduras a Salvador. Poslední hněv Trumpa vyvolala skupina zadržených 1 036 migrantů, kteří nelegálně překročili hranici. Údajně jde o největší skupinu od října.

Fed připraven úr. sazby snížit, konsensus banky ale jasný ještě není

Bankéři Federálního rezervního systému USA poslední dobou naznačovali, že budou připravení snížit cíl své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate pokud obchodní spor USA a Číny ohrozí hospodářskou expanzi trvající dekádu. Od začátku května Trump uvalil dovozní cla na dovoz čínského zboží do USA (které Čína oplatila) a varoval novými dovozními cly na dovoz zboží Mexika do USA.

Zisky akciové burzy rozšířily úterní oživení akcií vyvolané signálem guvernéra Fedu Jerome Powella, že by centrální banka mohla muset reagovat na obchodní války USA, což posílilo očekávání snížení úrokových sazeb. Jiní představitelé Fedu (např. prezident Federální rezervní banky Saint Louis James Bullard) také naznačili, že snížení úrokových sazeb možné je.

Powell řekl, že Fed neví, jak jednání mezinárodního obchodu dopadne. Centrální banka ale podle něj bude jednat “přimeřeně”, aby udržela expanzi, silný trh práce a inflaci blízko svého symetrického cíle 2 %. Den předtím prezident Federální rezervní banky Saint Louis James Bullard řekl, že snížení úrokové sazby by mohlo být brzo na místě.

Fed skutečně v minulých týdnech naznačil připravenost flexibilně reagovat na změny ekonomického vývoje a výhledu. Nový signál Fedu neznamená, že by centrální banka snižovala cíl Federal Funds Rate již na svém příštím zasedání monetární politiky 18.-19.6. Ukazuje však k tomu kroku připravenost. Tedy schopnost rychle zareagovat, pokud by se slabost ekonomiky začaly rychleji a dynamičtěji šířit.

Od května se zdá, že nejistoty obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek nebudou vyřešeny rychle, jak se v prvních 4 měsících zdálo.

Růst zaměstnanosti USA mimo zemědělství USA v květnu překvapivě prudce klesl, očekávání snížení úrokových sazeb vzrostlo

Zpráva ministerstva práce USA ukázala, že zaměstnanost mimo zemědělství v květnu vzrostla 75 000, mnohem méně než čekal trh, dle agentury Reuters predikující růst 185 000. Data naznačují, že pokles růstu ekonomiky se šíří do trhu práce. Trh práce nicméně zůstává silný s rekordně nízkou mírou nezaměstnanosti (na multidekádních minimech) a decentním růstem mezd.

Proto obchodníci posílili očekávání snížení cíle Federal Funds Rate na zasedání Fedu v červenci s dalšími dvěma jeho sníženími do konce roku.

Investoři předpokládali, že poslední indikace slabosti trhu práce poskytne centrální bance důvod dodat ekonomice včetně trhu práce více podpory. Nižší úrokové sazby snižují náklady půjčky peněz firmám i domácnostem a tak stimulují růst poptávky a tím i celé ekonomiky a tím i akciové burzy. Nižší úrokové náklady zvyšují poptávku ekonomiky a mohly by prodloužit růstovou fázi ekonomického cyklu, která stále trvá a rovněž by pravděpodobně podpořily růst cen akcií.

Proto hlavní akciové indexy USA S&P 500 a Dow Jones Industrial Average zpevnily, v týdenním vyjádření dokonce nejvíce od konce listopadu, kdy tržní korekce obchodních válek a perspektivy zvyšování cíle Federal Funds Rate naopak mlela trh významnou masivní tržní korekcí, která vygradovala v prosinci.

Akciová burza v květnu s obchodními válkami v klesajícím trendu

Hlavní akciový index USA S&P 500 letos v prvních čtyřech měsících vzrostl 17 % s optimismem brzkého dosažení obchodní dohody USA a Číny.

Optimismus se ale (zatím) nenaplnil. Poté co si obě země vzájemně opět zvýšily dovozní cla poslední květnová jednání pokrok nepřinesla a jediným viditelným “kontaktem” jsou slovní útoky, které si obě znesvářené strany přes oceán mediálně vyměňují. Nedostatek jasných vyhlídek dalšího řešení obchodního sporu a nebezpečí jeho vleklého protahování či eskalace v květnu trhy nepříznivě rozhodil.

Skepsi akciových trhů pomohla rovněž překvapivá hrozba prezidenta USA Donalda Trumpa uvalit nová a vyšší dovozní cla na dovoz zboží z Mexika do USA.

Varování Trumpa opět naplnila obavy nebezpečí rizik mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA na více obchodních frontách se svými hlavními obchodními partnery, Mexikem, Kanadou, Čínskou lidovou republikou a Evropskou unií. Obchodní války evidentně snižují růst světové ekonomiky a oslabují světové akciové trhy. Tuto obavu potvrzují globálně slabá data zpracovatelského průmyslu.

Investoři se více obávali horšících se obchodních vztahů USA a Číny a snažili se hledat útočiště svého kapitálu ve státních dluhopisech.

Trh ale možná potřeboval i přirozenou korekci na vstřebání svých silných zisků umocněnou nárazem do silných technických hladin, jejichž překonání potřebovalo nové optimistické ekonomické impulsy. Eskalace obchodních válek ale naopak naděje utlumila a pomohla prodejcům oslabit akcivý trh.

Salesforce.com koupí Tableau Software, jejíž akce vyletěly do zisku

Salesforce.com uvedla, že koupí datovou firmu Tableau Software za 15,3 mld. USD. Akce Salesforce.com v pondělí klesly 5,3 %, akcie Tableau Software ale vystřelily vzhůru 33,7 %.

V pondělí akciový index širšího trhu S&P 500 zesílil 0,5 % na 2 887 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average vzrostl 0,3 % na 26 063 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite vzrostl 1,1 % na 7 823 bodů.

Své majitele v pondělí na burzách USA změnilo 6,45 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 6,99 mld. akcií.

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a pády akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web