Akcie

Akciový trh USA: Wall Street se po výprodejích s mírnými zisky stabilizoval

Pátek 31. květen 2019 16:03

Akcie Spojených států amerických ve čtvrtek vykázaly známky stabilizace.

Akciová burza ale vzrostla málo kvůli konfliktním komentářům obchodních rozhovorů prezidenta USA Donalda Trumpa a Čínské lidové republiky posilujících nejistot obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek. Ty by potenciálně mohly trvat dlouho a poškodit globální ekonomický růst.

Trump řekl, že rozhovory s Čínou pokračují dobře. Tyto komentáře ale byly překryty významným čínským diplomatem, který řekl, že provokující obchodní spory jsou "holým ekonomickým terorismem”.

Akciová burza v květnu v klesajícím trendu, je na obozoru stabilizace?

Hlavní akciový index USA S&P 500 letos v prvních čtyřech měsících vzrostl 17 % s optimismem brzkého dosažení obchodní dohody USA a Číny.

Jenže poslední květnová jednání pokrok nepřinesla a jediným viditelným “kontaktem” jsou slovní útoky, které si obě znesvářené strany přes oceán mediálně vyměňují. Nedostatek jasných vyhlídek dalšího řešení obchodního sporu a nebezpečí jeho vleklého protahování či eskalace v květnu trhy nepříznivě rozhodil.

Trh ale možná potřeboval i přirozenou korekci na vstřebání svých silných zisků umocněnou nárazem do silných technických hladin, jejichž překonání potřebovalo nové optimistické ekonomické impulsy. Eskalace obchodních válek ale naopak naděje utlumila a pomohla prodejcům oslabit akcivý trh.

V květnu hlavní akciové idnex USA oslabily přinejmenším 5 %. Čtvrteční zisky jsou prvním růstem hlavních akciových USA tohoto týdne.

Akciový sektor finance s inverzí výnosů ztrácí, ještě víc padají energie

Nervozita mezinárodního obchodu opět vedla poptávku k aktivům jistoty reprezentovanými především státními dluhopiy USA. Výnosy státních dluhopisů USA se tak udržely blízko svých 20-měsíčních minim. Výnosová křivka 3-měsíčních státních pokladničních poukázek a 10-letých státních dluhopisů zůstala v inverzi. Ta byla nejširší za posledních téměř 12 let.

Proto taky klesly akcie finančního sektoru 0,5 %. Pokles ale překonaly ztráty sektoru energií 1,2 % s propadem cen ropy 4 % zčásti kvůli poklesu zásob surové ropy USA, který ale byl menší, než se čekalo. Sektor energií v květnu odepsal silných 10 %.

Akcie PVH spadly 14,9 %

Akcie s nejhorší výkonností hlavního akciového indexu USA S&P 500 se ve čtvrtek stala PVH poklesem 14,9 %. Předtím vlastník společnosti Calvin Klein snížil svoji roční předpověď zisku s tím, jak zápolí se cly a poklesem růstu maloobchodu.

Ve čtvrtek akciový index širšího trhu S&P 500 zpevnil 0,2 % na 2 789 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average přidal 0,2 % na 25 170 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite posílil 0,3 % na 7 568 bodů.

Své majitele ve čtvrtek na burzách USA změnilo 6,25 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 6,99 mld. akcií.

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a pády akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web