Akcie

Akciový trh USA: Wall Street se přiblížil svému rekordu, nálada mezinárodního obchodu se opět zlepšila

Středa 19. červen 2019 14:34

Wall Street v úterý silně vzrostl. Hlavní akciový index Spojených států amerických S&P 500 se přiblížil svému historickému rekordnímu maximu poté, co USA obnovily obchodní rozhovory s Čínskou lidovou republikou.

Akciový trh taky zvyšuje naděje, že Federální rezervní systém tento rok sníží úrokové sazby.

Prezident USA Donald Trump řekl, že se setká s čínským prezidentem Si Ťín-pchingem na summitu G20 20 největších ekonomik světa v závěru června. Řekl rovněž, že obchodní rozhovory obou zemí budou obnoveny po několika týdnech jejich neaktivity.

Investoři čekají na zasedání Federálního rezervního systému USA monetární politiky včetně úrokových sazeb (18.-19.6.). Jeho rozhodnutí Fed oznámí po jeho skončení 19.6. ve 20.00 SEČ. Ekonomové čekají, že centrální banka položí základy (verbálně komentářem, tiskovou konferencí a/nebo makroekonomickými projekcemi) snížení cíle její hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate ve druhém pololetí.

Na tomto zasedání ale Fed pravděpodobně cíl Federal Funds Rate nezmění. Komentář Fedu ale poskytne pohled na dopad zvýšených nejistot obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA na více obchodních frontách se svými hlavními obchodními partnery, Mexikem, Kanadou, Čínskou lidovou republikou a Evropskou unií a taky na některá slabá makroekonomická data (růst průmyslové výroby či nečekaně silné zpomalení růstu zaměstnanosti v květnu).

Akcie Boeingu v úterý vyskočily 5,4 % a pomohly hlavnímu akciovému indexu USA Dow Jones Industrial Average k růstu poté, co producent letadel obdržel zakázku na svoje letouny 737 MAX za více než 24 mld. USD. Tato letadla od března nelétají po jejich dvou katastrofách v Indonésii a v Etiopii.

Do konce druhého čtvrtletí chybí již jen zhruba dva týdny. Analytici v průměru čekají, že zisky na akcii firem indexu S&P 500 ve druhém čtvrtletí vzrostly dle dat IBES Refinitivu 0,2 %. Začátkem dubna tento odhad růstu byl 2,8 %.

V úterý akciový index širšího trhu S&P 500 vzrostl 1,0 % na 2 918 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average vzrostl 1,4 % na 26 466 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite vzrostl 1,4 % na 7 954 bodů.

Své majitele v úterý na burzách USA změnilo 7,0 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 6,8 mld. akcií.

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a pády akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web