Akcie

Akciový trh USA: Wall Street ustoupil z rekordu

Středa 15. leden 2020 20:49

Hlavní akciové indexy Spojených států amerických v úterý oslabily, poté co během dne opět změnily zápisy historicky rekordních maxim. Trh vstřebal zprávu, že USA pravděpodobně ponechají dovozní cla na import čínského zboží do USA až do období po listopadových prezidentských volbách USA.

Případné zrušení těchto cel USA bude záležet na tom, jak Čínská lidová republika bude plnit dílčí obchodní dohodu Fáze 1, která má být podepsána 15.1., oznámila agentura Bloomberg s citací zdrojů. 

Tuto zprávu interpretoval trh jako důvod k prodeji akcií s vědomím historicky rekordních hladin současného akciového trhu. Jeho hlavní index S&P 500 je na historicky rekordních  maximech, přibližně 18-násobku očekávaných zisků.   

Wall Street v posledních týdnech silně rostl hlavně s podporou optimismu, že příměří obchodních válek USA a Číny ztělesněné Fází 1 obchodní dohody podpoří firemní zisky.

Akcie bank s výsledky rostly s výjimkou Wells Fargo


Ostrý start firemní výsledkové sezóny USA čtvrtého čtvrtletí obstarala banka JPMorgan Chase (JP.M). Její akcií v úterý vyrostly 1,2 % poté, co reportovala zisk nad očekáváním trhu se silou aktivit svých segmentů obchodování a úpisů. 

Akcie Wells Fargo (WFC.N) v úterý padly 5,4 %, poté, co banka oznámila propad zisku s tím jak odložila 1,5 mld. USD pro potenciální soudní výlohy. 

Akcie Citigroup (C.N) v úterý vzrostly 1,6 % s tím, jak zisk banky překonal očekávání Wall Streetu. 

Firemní výsledková sezóna otevírá své brány, trh opět čeká pokles zisků


Firemní výsledková sezóna USA posledního kvartálu 2018 zahájila v polovině ledna naostro. Analytici podle dat Refinitiv IBES čekají, že zisky firem hlavního akciového indexu USA S&P 500 oslabily 0,5 %, což by znamenalo jejich druhý kvartální pokles v řadě. 

Ziskovou recesi podle trhu hlavně způsobí brzda zisků sektorů energie a průmyslu sešlápnutá prodlouženou obchodní válkou USA a Číny. 

Mnoho investorů ale již vyhlíží budoucnost potenciálně vydařenějších kvartálů firemních výsledků s řešením obchodního sporu USA a Číny.

Delta Air Lines ohlásila zisk nad očekávání, její akcie vzrostly 3,3 %


Akcie aerolinky Delta Air Lines (DAL.N) v úterý vzrostly 3,3 % poté, co kvartální zisk společnosti překonal očekávání trhu. Výsledky firmy podpořilo získání klientů od konkurenčních aerolinek po vyřazení z provozu letadel Boeingu 737 MAX po jejich leteckých haváriích v roce 2018 v Indonésii a v roce 2019 v Etiopii. 

V úterý akciový index širšího trhu S&P 500 (.SPX) ztratil 0,2 % na 3 283 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average (.DJI) vzrostl  0,1 % na 28 940 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite (.IXIC) oslabil 0,2 % na 9 251 bodů. 

Své majitele v úterý na burzách USA změnilo nadprůměrných 7,3 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo poněkud méně, 7,0 mld. akcií. 

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou a růstem volatility obchodovalo 11,44 mld. akcií. Pády akciového trhu USA, nadprůměrná obchodní aktivita a volatilita se přenesly i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly a vrátily k normálu. Letní vyostření obchodních válek USA a Číny ale opět akceleruje pády akciové burzy a tím i volatilitu s obchodními objemy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web