Akcie

Akciový trh USA: Wall Street vzlétl s nadějemi redukce úr. sazeb Fedu

Středa 5. červen 2019 16:29

Všechny 3 hlavní akciové indexy Spojených států amerických v úterý vzrostly nejvíc za posledních pět měsíců poté, co guvernér Federálního rezervního systému USA Jerome Powell pootevřel dveře snížení cíle jeho hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate.

Hlavní technologický akiciový index USA Nasdaq Composite v úterý otočil do růstu poté, co den předtím potvrdil svoji technickou korekci s tím, jak ztratil více než 10 % od 3.5., tedy ode dne kdy posunul svoje rekordní zavírací maximum. Korekce je definována 10-procentním poklesem z posledního ročního maxima.

Index Nasdaq Composite stabilně klesá od 3.5., kdy dosáhl svého zavíracího rekordního maxima. Investoři se obávají nejistot obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních či celních válek USA s hlavními obchodními partnery, zejména s Čínskou lidovou republikou, ale taky Evropskou unií, Mexikem apod.

Rostoucí protekcionismus oslabuje globální ekonomický růst. Tuto obavu potvrzují globálně slabá data zpracovatelského průmyslu.

V úterý se ale technologický sektor růstem 3,3 % taženým zisky Applu a Microsoftu stal největším tahounem hlavního akciového indexu USA S&P 500.

Guvernér Fedu Powell naznačil možnost snížení úrokových sazeb

Powell řekl, že centrální banka bude jednat “přimeřeně" v odpovědi na rizika obchodní války. Den předtím prezident Federální rezervní banky Saint Louis James Bullard řekl, že snížení úrokové sazby by mohlo být brzo na místě.

Posledním dnem, kdy hlavní akciový index USA S&P 500 vzrostl procentuálně víc byl 4.1. Tehdy Powell zmírnil jestřábí rétoriku po výprodeji akciových trhů ve čtvrtém čtvrtletí 2018 resp. v prosinci. Powell tehdy slíbil, že Fed bude trpělivý a flexibilní v případě další trajektorie úrokových sazeb.

Finanční trhy čekají, že Fed sníží cíl Federal Funds Rate letos minimálně jednou. Úterní komentáře Powella tato očekávání podpořily.

Mexický prezident věří, že nová cla na Mexiko odvrátí, nová “mexická” cla se nelíbí ani republikánům

Růstu cen akcií pomohl i optimismus mexického prezidenta Andrese Manueal Lopeze Obradora. Řekl, že by dohoda řešící poslední hrozby nových a vyšších dovozních cel USA na veškerý dovoz zboží Mexika do USA kvůli nelegální migraci z Mexika do USA. Prezident USA Donald Trump nicméně řekl, že pravděpodobně nová cla na mexické dovážené zboží uvalí.

Akciové burze pomohla i zpráva deníku Washington Post. Podle ní republikánští kongresmani diskutují, zda-li možná budou muset hlasovat o blokádě plánovaných nových dovozních cel prezidenta Trumpa na dovoz mexického zboží do USA.

Akciová burza v květnu s obchodními válkami v klesajícím trendu

Hlavní akciový index USA S&P 500 letos v prvních čtyřech měsících vzrostl 17 % s optimismem brzkého dosažení obchodní dohody USA a Číny.

Optimismus se ale (zatím) nenaplnil. Poté co si obě země vzájemně opět zvýšily dovozní cla poslední květnová jednání pokrok nepřinesla a jediným viditelným “kontaktem” jsou slovní útoky, které si obě znesvářené strany přes oceán mediálně vyměňují. Nedostatek jasných vyhlídek dalšího řešení obchodního sporu a nebezpečí jeho vleklého protahování či eskalace v květnu trhy nepříznivě rozhodil.

Skepsi akciových trhů pomohla rovněž překvapivá hrozba prezidenta USA Donalda Trumpa uvalit nová a vyšší dovozní cla na dovoz zboží z Mexika do USA.

Varování Trumpa opět naplnila obavy nebezpečí rizik mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA na více obchodních frontách se svými hlavními obchodními partnery, Mexikem, Kanadou, Čínskou lidovou republikou a Evropskou unií. Obchodní války evidentně snižují růst světové ekonomiky a oslabují světové akciové trhy.

Investoři se více obávali horšících se obchodních vztahů USA a Číny a snažili se hledat útočiště svého kapitálu ve státních dluhopisech.

Trh ale možná potřeboval i přirozenou korekci na vstřebání svých silných zisků umocněnou nárazem do silných technických hladin, jejichž překonání potřebovalo nové optimistické ekonomické impulsy. Eskalace obchodních válek ale naopak naděje utlumila a pomohla prodejcům oslabit akcivý trh.

I úterý mělo poraženého: reality

Jediným ztrátovým hlavním akciovým sektorem indexu S&P 500 v úterý byly reality. Jejich index klesl 0,6 % s tím, jak investoři převáděli kapitál do ofenzivnějších a rizikovějších investic.

Index S&P 500 tak v květnu odepsal více než 6 %.

V úterý akciový index širšího trhu S&P 500 zesílil 2,1 % na 2 803 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average vylétl 2,1 % na 25 332 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite vzrostl 2,7 % na 7 527 bodů.

Své majitele v úterý na burzách USA změnilo 7,53 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 7,16 mld. akcií.

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a pády akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web