Akcie

Akciový trh USA: Wall Street zavřel výše s oslabením obav mezinárodního obchodu

Čtvrtek 16. květen 2019 15:09

Akcie Spojených států amerických ve středu zavřely výše.

Zprávy, že prezident USA Donald Trump odloží rozhodnutí zavedení vyšších dovozních cel na dovážené automobily a jejich částí do USA až o 6 měsíců snížily obavy nebezpečí rizik mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních resp. celních válek.

Tím klesla i s nimi spojovaná úzkost trhu poklesu růstu světové ekonomiky. Vedle odkládaného, nejasného a nerozhodlého odchodu Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie právě obchodní války jsou hlavním globálním rizikem snižujícím růst světové ekonomiky.

A to i přesto, že hlavní ekonomická data, dubnové maloobchodní tržby USA, trh zklamala.

Všechny tři hlavní akciové indexy USA ve středu vzrostly druhý den v řadě po pondělním prudkém poklesu. Přesto hlavní akciový index USA S&P 500 zůstával více než 3 % pod svým historickým rekordním maximem, který stačil posunout teprve před více než dvěma týdny.

Trump má ohlásit půlroční odklad rozhodnutí automobilových cel

Tři představitelé Trumpovy administrativy agentuře Reuters sdělili, že prezident Trump odloží rozhodnutí uvalení vyšších dovozních cel na importované automobily a jejich částí do USA až o půl roku.

Formální oznámení má přijít 18.5. To je termín rozhodnutí prezidenta dle doporučení ministerstva obchodu k ochraně automobilového průmyslu USA před importy na základě národní bezpečnosti oslabením schopnosti automobilek USA investovat do budoucích technologií. Podle těchto představitelů administrativa USA již navrhla text formálně odkládající rozhodnutí těchto cel.

Začátkem května představitelé administrativy Reuters sdělili, že série oznámení investic za 700 mil. USD producenta automobilů USA General Motors úvodem května ve třech továrnách v Ohiu vedly Trumpa k rozhodnutí odložit rozhodnutí o zavedení vyšších dovozních cel na dovážené automobily a jejich částí do USA až o 6 měsíců.

Podle ministra financí Mnuchina obchodní jednání s Čínou začnou již brzo, dubnové maloobchodní tržby USA za očekáváním

Perspektiva půlročního odkladu rozhodnutí o zavedení vyšších dovozních cel na dovážené automobily a jejich částí do USA ve spojení s poznámkami ministra financí USA Stevena Mnuchina, že čeká brzké obnovení obchodních rozhovorů USA a Čínské lidové republiky v Číně byly příznivými zprávami pro investory.

Ti obchodní seanci zahájili prodeji poté, co dubnové maloobchodní tržby USA zaostaly za očekáváním.

Dubnové maloobchodní tržby USA v dubnu podle ministerstva obchodu USA nedosáhly na očekávání trhu. Přesto jejich růst zůstává solidní. Spotřeba domácností celkově pokračuje v solidním růstu vzdor faktu, že v prvním čtvrtletí její růst oslabil. Podporou robustní spotřeby domácností je silný trh práce s nízkou nezaměstnaností a solidní tvorbou zaměstnanosti.

Obchodní války USA a Číny se v posledních dnech rozhořely

Wall Street v pondělí oslabil poté, co se Čínská lidová republika na obchodní frontě postavila na odpor Spojeným státům americkým. Čína ohlásila odvetná cla na dovoz zboží USA do Číny. Jde o další výstřel stále agresivnější obchodní války dvou největších ekonomik světa. Investoři tak rychle stahovali svá aktiva z akcií symbolizujících riziko do méně rizikových investic.

Čína oznámila, že uvalí vyšší cla na dovoz zboží USA do Číny za 60 mld. USD. A to i před varování prezidenta USA Donalda Trumpa, aby Čína neoplácela vyšší celní sazbu USA na dovoz čínského zboží do USA za 200 mld. USD účinnou od 10.5. Mimo to prezident USA Donald Trump nařídil zahájit proces zavádění nových vyšších celních sazeb na zbývající dovoz zboží Číny do USA, který ještě zvýšením cel neprošel.

Podle více zdrojů USA důvodem obratu optimismu k brzkému dosažení obchodní dohody jsou návrhy Číny rozsáhlých revizí návrhu obchodní dohody. Čína údajně odmítá své dřívější závazky změn svého zákona, které by ustanovily nové politiky témat ochrany intelektuálního vlastnictví, vynucených transferů technologií apod. Místo toho podle zdrojů Čína nabízí splnění požadavků změn zmíněných politik a jiných klíčových strukturálních témat rekrety Státní rady resp. čínské vlády. To ale USA odmítly a řekly, že trvají na původním textu obchodní dohody.

Kroky USA podtrhují zastavení pokroku obchodních rozhovorů dvou největších ekonomik světa, USA a Číny, které míří k celkové rámcové obchodní dohodě těchto zemí a tedy k zastavení (eskalace) obchodních válek, které oslabují růst hlavních světových ekonomických center a tím i celé světové ekonomiky.

Ostřejší obchodní války vedou investory do aktiv bezpečí

Vyostření nejistot obav nebezpečí mezinárodního obchodu v podobě protekcionismu včetně obchodních a celních válek začátkem týdne podnítilo obavy poklesu globálního ekonomického růstu.

Investoři odpověděli úprkem z aktiv rizika do aktiv jistoty. Průvodním jevem propadu akciových burz tak byl růst cen státních dluhopisů USA. Jejich výnosy klesly na šestitýdenní minimum. Výnosy desetiletého státního dluhopisu USA klesly pod výnosy tříměsíčních státních pokladničních poukázek.

Tento příklad výnosové inverze bývá považován za potenciální indikátor hospodářské recese. Současně cena zlata vystoupala na téměř tříměsíční maximum.

Akcie Uberu a Lyftu druhý den v řadě v zisku

Akcie společností sdílených přepravních služeb Uber a jeho konkurenta tohoto sektoru Lyft ve středu rosdtly druhý den v řadě po jejich nepřesvědčivých výkonnostech po jejich uvedení na akciovou burzu. Jejich akcie rostly 3,3 % resp. 7,0 %.

Akcie obou firem se již v úterý odrazily k růstu po jejich propadech po uvedení akcií obou firem na burzu. Jejich akcie vzrostly 7,7 % resp. 4,9 %.

Akcie Uberu přidaly dalších 6,4 % v úterním poburzovním obchodování po zavření primárního akciového trhu poté, co úřad práce USA sdělil, že rozhodl, že řidiči firmy jsou nezávislými “dodavateli" resp. “podnikateli”, nikoliv zaměstnanci. Zaměstnanci jsou pro firmy významně dražší, protože mají nárok na minimální mzdu, přesčasové odměny a na úhradu nákladů spojených s prací. Doporučení úřadu, které má značnou váhu v řešení pracovně právních sporů tak staví mimo status zaměstnance spadající pod federální pracovní zákon.

Akcie Uber Technologies v pondělí pokračovaly ve svém strmém poklesu a ztratily dalších 10,8 % ve svém druhém obchodním dnu veřejně obchodovatelné firmy po pátečním debutu orámovaným poklesem cen akcií 7,6 % pod jejich cenou primární veřejné emise.

Akcie konkurenta Uberu v sektoru sdílených přepravních služeb Lyft v pondělí rovněž silně klesly, 5,8 %.

Firemní výsledková sezóna USA (1Q) s ohledem na překonávání očekávání lehce za průměrem

Firemní výsledková sezóna USA prvního čtvrtletí je v cílové rovince. Z 455 firem indexu S&P 500, které již své výsledky reportovalo 75,2 % překonalo očekávání. To je mírně za průměrem překonávané očekávání trhu posledních čtyř kvartálů 76 %.

Analytici nyní čekají, že zisky firem indexu S&P 500 v období leden - březen vzrostly 1,2 %. Očekávání je výrazně optimističtější vůči 1.4., kdy ekonomové čekali jejich pokles 2 %.

Akcie Agilent Technologies a Cisco Systems rostly

Největší procentuální ztrátu akcií indexu S&P 500 středy vykázaly akcie Agilent Technologies. Klesly 11 % poté, co producent lékařského vybavení reportoval kvartální zisk, který zaostal za konsensem odhadů trhu.

Akcie Cisco Systems v poburzovním obchodování po zavření primárních akciových trhů rostly více než 3 % poté, co firma zveřejnila své výsledky.

Ve středu rostly akcie většiny sektorů, hlavně sektoru komunikačních služeb

Z 11 hlavních sektorů indexu S&P 500 8 končilo obchodování ziskem. Největší procentuální zisk si připsal sektor komunikačních služeb vedený Aphabetem a Facebookem.

Ve středu akciový index širšího trhu S&P 500 vzrostl 0,6 % na 2 851 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average vystoupal 0,5 % na 25 648 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite posílil 1,1 % na 7 822 bodů.  

Své majitele ve středu na burzách USA změnilo 6,29 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 7,00 mld. akcií.  

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a pády akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.





Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web