Akcie

Akciový trh USA: Wall Street zpevnil více než procento poté, co Čína stabilizovala juan

Středa 7. srpen 2019 15:15

Akcie Spojených států amerických v úterý vyskočily více než 1 %. Odrazily se zpět výše po prudkém pondělním výprodeji s tím, jak Čínská lidová republika stabilizovala svoji měnu juan a snížila tak obavy, že by měny byly další zbraní obchodních válek USA a Číny.

Čínská noční intervence nastala poté, co ministerstvo financí USA označilo Čínu jako měnového manipulátora. Prudce tak vyostřily pokračující spory obou největších ekonomik světa.

Čína totiž v pondělí nechala juan silně oslabit na více než desetileté minimum. Čínský juan oslabil na svoji nejslabší hladinu za posledních 11 let. Někteří investoři spatřují v pohybu čínské měny přímou odpověď na Trumpovo vyhlášení dalšího zvýšení celní dovozní sazby o 10 procentních bodů na další importy čínského zboží do USA za 300 mld. USD. Slabší juan a silnější dolar ztěžují aktivitu a podnikání amerických firem v Číně tím, že efektivně zvyšují náklady jejich zboží čínským zákazníkům.

Čína v reakci na administrativní hrozbu USA změny image měnové kategorie čínského juanu varovala před velmi vážnými důsledky. K tlakům přidalo i čínské ministerstvo obchodu, které uvedlo, že čínské firmy zastavily nákupy zemědělských produktů USA a že Čína nevyloučí možnost zavedení importních cel na dovoz zemědělských produktů USA nakoupené po 3.8.

V pondělí akcie USA procentuálně oslabily v denním srovnání nejvíc v tomto roce. Během pondělního obchodování index S&P 500 oslabil 3 %, v denním srovnání procentuálně nejvíce od 4. prosince.

Oba hlavní akciové indexy USA S&P 500 (.SPX) a Nasdaq Composite (.IXIC) v úterý přestřihly svůj šestidenní sled svých poklesů. Akciové trhy stále vrávorají od začátku srpna, kdy prezident USA Donald Trump vyhlásil svůj uvalit další zvýšení dovozních cel USA na další dovoz zboží Čínské lidové republiky do USA za 300 mld. USD o 10 procentních bodů , který zažehl další eskalaci obchodních válek USA a Číny.

Akcie technologických firem hlavního akciového indexu USA S&P 500 (.SPLRCT) významně zastoupených na čínských trzích ztratily 4,1 %. Akcie Applu (AAPL.O) odepsaly 5,2 %, když analytici varovali, že nově navrhované zvýšení cel může poškodit poptávku po iPhonech. V úterý ale stejný sektor růstem 1,6 % naopak nejvíce vytáhl index S&P 500. Akcie Applu v úterý vzrostly 1,9 %.

Akcie Walt Disney po svých výsledcích oslabily


Po skončení standardního burzovního obchodování v nočních hodinách akcie Wall Disney oslabily 2,6 % po zveřejnění svých kvartálních výsledků.

V úterý akciový index širšího trhu S&P 500 (.SPX) vystoupal 1,3 % na 2 882 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average (.DJI) vzrostl 1,2 % na 26 030 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite (.IXIC) posílil 1,4 % na 7 833 bodů.

Své majitele v úterý na burzách USA změnilo silně nadprůměrných 7,93 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 6,91 mld. akcií.

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou a růstem volatility obchodovalo 11,44 mld. akcií. Pády akciového trhu USA, nadprůměrná obchodní aktivita a volatilita se přenesly i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly a vrátily k normálu. Letní vyostření obchodních válek USA a Číny ale opět akceleruje pády akciové burzy a tím i volatilitu s obchodními objemy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web