Akcie

Aktivita průmyslu a služeb a mzdy USA v srpnu rostly rychleji (události minulého týdne)

Pondělí 10. září 2018 15:10

V srpnu v USA, indexy ISM průmyslu a služeb svými růsty překonaly očekávání. Jejich aktivita rostla nečekaně silně. Trh práce nadále operuje v silných obrátkách (růst zaměstnanosti, rekordně nízká nezaměstnanost). Navíc nečekaně zrychlil růst mezd.

Index ISM průmyslu v srpnu nečekaně a silně vzrostl

Index ISM zpracovatelského průmyslu v srpnu nečekaně vzrostl na maximum od května roku 2004. Hodnota 61,3 je překvapivá, trh čekal jeho pokles na 57,6. Jedná se o potvrzení rostoucí ekonomiky.

Červencový meziměsíční silný růst aktivity průmyslu v srpnu v porovnání s červencem nezvolnil jak se čekalo ale naopak ještě a značně zesílil a byl velmi silný. Hlavním důvodem bylo meziměsíční posílení velmi silného růstu nových zakázek (na maximum od letošního ledna) a produkce. Růst nových objednávek zůstává velmi silný nepřetržitě už více než rok. Posílily rovněž solidní růsty zaměstnanosti a nevyřízených zakázek a taky velmi silný růst dodavatelských termínů.

Data stále potvrzují silný růst aktivity průmyslu a celé ekonomiky. Navíc trvale nízké zásoby zákazníků spojené s velmi silným růstem nových zakázek a solidním růstem nevyřízených zakázek signalizuje, že robustní růst odvětví i hospodářství by měl pokračovat i ve druhém pololetí roku.

Index ISM služeb v srpnu vzrostl víc, než se čekalo

Index ISM služeb USA v srpnu vzrostl na 58,5 z 55,7 v červenci. Trh čekal jeho menší posílení na 56,8. Solidní růst aktivity služeb z července v srpnu zrychlil na silnou úroveň. Zrychlení bylo větší, než čekalo. Data největšího odvětví ekonomiky, služeb, potvrzují dílčí zrychlení růstu ekonomiky.

Solidní růst aktivity služeb z července v srpnu zrychlil na silnou úroveň. Zrychlení bylo větší, než čekalo. Posílení indexu ISM služeb resp. růstu aktivity odvětví zařídil hlavně vzestup růstu produkce a nových zakázek služeb. Jejich růsty byly v červenci silné, v srpnu již velmi silné. Významněji vzrostl taky růst nevyřízených zakázek slabší na solidní úroveň.

Růst aktivity služeb byl v srpnu silný. Čísla dominantního odvětví hospodářství, tedy služeb, ve shodě s Indexem ISM zpracovatelského průmyslu potvrzují vzestup růstu ekonomiky v srpnu. Velmi silný růst nových zakázek a solidní růst nevyřízených zakázek signalizují, že silný růst odvětví i hospodářství by měl pokračovat i ve druhém pololetí roku.

Trh práce USA i v srpnu solidně expanduje, zrychlil růst mezd

Srpnová zaměstnanost vzrostla 201 000 víc než se čekalo. Čekal se růst 195 000. Jenže revize značně zkrátila předchozí údaje, o 50 000 a tak jsou data v souhrnu za očekáváním. Růst zaměstnanosti zůstává solidní. Podobně míra nezaměstnanosti dle očekávání neklesla na 3,8 % ale stagnovala na 3,9 %. Míra nezaměstnanosti zůstává blízko rekordních minim. Naopak značně zrychlil růst mezd. Průměrná hodinová mzda v srpnu vzrostla 0,4 % meziměsíčně po meziměsičním růstu 0,3 % v červenci. Trh čekal růst 0,2 % meziměsíčně. Meziroční růst průměrné mzdy zrychlil na 2,9 % z 2,7 % v červenci, trh čekal stejný růst jako v červenci.

Meziměsíční růst zaměstnanosti v srpnu překonal očekávání. Průměrný růst zaměstnanosti ale vzhledem k výraznější revizi snižující růst zaměstnanosti v předchozích měsících je naopak za očekáváním. Odchylka ale není velká. Zaměstnanost nadále solidně expanduje v průměru kolem 200 000 již řadu let.

Tlak na kapacity volné pracovní síly zůstává značný. Míra nezaměstnanosti je z historického pohledu blízko dlouhodobého minima. V květnu poklesem na 3,8 % klesla na minimum od roku 1969! Od té doby kolem této úrovně míra nezaměstnanosti osciluje. Takže i tento ukazatel potvrzuje sílu trhu práce.

Růst mezd znatelně překonal očekávání. V létě růst mezd značně zrychlil. Dosud růst mezd dlouhodobě zrychloval jen drobně. Jiné indikátory růstu mezd zatím nevykazují jednoznačnou tendenci. Spíše se shodují na tom, že růst mezd zůstává mírný. Další statistiky ukáží, jestli tato data znamenají změnu a akceleraci růstového trendu mezd nebo jak se v minulosti dělo půjde jen o přechodný výkyv. Vzhledem k vyčerpanosti trhu práce by zrychlení růstu mezd překvapivé tolik nebylo.

Celkově zpráva zaměstnanosti potvrzuje, že robustní trh práce pokračuje v solidním posilování, o něco méně než čekal trh. Celkový trend posilování trhu práce dokládají jeho dílčí statistiky (trend poklesu dlouhodobě nezaměstnaných, zaměstnanců pracujících na zkrácený úvazek atd.). Dlouhodobý pokles míry nezaměstnanosti na historické minimum potvrzuje krátící se kapacity volné pracovní síly. Růst mezd v létě nečekaně zrychlil.

Při stále robustním růstu ekonomiky a tím i zaměstnanosti míra nezaměstnanosti klesá na nové dlouhodobá minima. Růst mezd i podle jiných dat ale zůstává umírněný, byť není malý a dlouhodobě zrychluje jen velmi mírně. Robustní růst ekonomiky a trhu práce vyčerpal jeho kapacity a zrychlení růstu mezd, klíčového parametru inflačních tlaků a inflace a monetární politiky může nastat brzy. Zatím k němu však v rozporu s ekonomickou teorií a minulostí příliš nedochází.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web