Akcie

Amazon.com a Netflix v pondělí posunuly Wall Street výše

Úterý 8. leden 2019 10:49

Amazon.com a Netflix v první novoroční pondělí táhly zisky akciového trhu USA. Druhá růstová obchodní seance v řadě byla podpořena obnovením obchodních rozhovorů dvou největších ekonomik světa USA a Číny.

To pomohlo zmírnit obavy nebezpečí rizik mezinárodního obchodu v podobě protekcionismu a obchodních válek, které trh v posledních měsících srážely.

Hlavní akciový index USA S&P 500 tak v pondělí přidal k růstu 3,4 % v pátek. Trhu na sklonku týdne pomohla nečekaně silná zpráva zaměstnanosti USA, která snížila obavy o ekonomiku.

Páteční růst akcií byl potažen i poznámkami šéfa Fedu Jerome Powella. Ty uklidnily investory, že Fed bude naslouchat i rizikům a bude v tvorbě monetární politiky flexibilní. Při současném nastavení ekonomiky USA to znamená připravenost úrokové sazby zvyšovat méně či pomaleji než se čekalo, nebo případně zvyšování zcela (po)zastavit.

Obava trhu, že by nadměrné zvyšování úrokových sazeb Fedem mohl globální ekonomický růst a tím i růst zisků firem příliš přiškrtit v posledních měsících dominovala trhům. Pesimismus investorů se začal naplňovat ve druhé polovině čtvrtého čtvrletí se signály, že globální i domácí rizika (obchodní války, možnost nadměrné zvyšování úr. sazeb, slábnutí růstu HDP hlavních hospodářských center včetně Číny a Evropy, uzavření vládních budov kvůli sporu prezidenta a Kongresu o financování budování zdi na hranicích USA a Mexika, Brexitu, politické nejistoty USA) způsobují taky pokles některých základních makroekonomických ukazatelů růstu aktivity USA.

Infiltrace a přímý dopad na pokles růstu ekonomiky USA se tak zhmotňují. Ekonomové taky významně zredukovali výhled růstu firem a jejich zisků. Zvyšují tak tlak na akciový trh. Silný klesající trend akciové burzy USA čtvrtého čtvrtletí pak nepříznivý sentiment zesiluje. S poklesem na 20-měsíční minimum na Štědrý den akciový trh téměř potvrzoval medvědí klesající trh.

Na druhou stranu, od té doby hlavní akciový index USA S&P 500 získal více než 9 %. Páteční růst akciového trhu dle poměru počtu růstových a klesajích akcií byl nejplošnější za posledních osm let.

Amazon.com sesadil Microsoft z trůnu největší firmy

V pondělním obchodování 9 z 11 hlavních akciových sektorů indexu S&P 500 vykázalo růst. Největší přírůstek cen vykázal index sektoru diskreční spotřeby, 2,4 %.

Růst tohoto sektoru táhl Amazon.com zvýšením 3,4 %. Žebříček nejhodnotnějších firem USA dle ocenění Wall Streetu se s tržné volatilitou často přesýpá. V poslední době jej ovládaly technologické firmy jako Apple či Microsoft. Silné ztráty technologických obrů ale učinil z tohoto žebříčku alespoň prozatím těkavé měřítko. Pondělní růst akcií Amazon.com znamenal, že právě tento gigant ze Seattlu vystřídal v čele měststkého souseda Microsoft. Hodnota Amazon.com se vyhoupla na 797 mld. USD, Microsoft podle tržní kapitalizace je k mání za 784 mld. USD. Akcie Microsoftu totiž na pondělním růstu akciového trhu vydělala růstem jen 0,1 %.

Akcie Netflixu, poskytovatele vysílání videí, v pondělí zajistila růstu indexu S&P 500 druhý největší příspěvek. Akcie posílila o 6 %.

Čína a USA před obchodním jednáním indikují vstřícnost a optimismus

Čína má "významnou důvěru” spolupracovat s USA s cílem vyřešit obchodní neshody, řekl čínský ministr zahraničí. MInistr obchodu USA Wilbur Ross naproti tomu řekl, že vidí velmi dobrou šanci, že obě strany dosáhnou rozumného řešení. USA i Čína zahájily své první osobní rozhovory od 90-denního obchodního příměří dosaženého na přelomu listopadu a prosince v Buenos Aires v Argentině. USA slíbily po přechodnou dobu upustit od plánovaného zvýšení cel výměnou za příslib strukturálních změn ze strany Číny a navýšení importu z USA do Číny.

Smířlivý tón Číny není překvapivý. Čína pokud není přímo USA napadena sprškou nových cel či provokativním komentářem se snaží vystupovat vystřícně a dává najevo, že o dohodu silně stojí. S výjimkou komentářů prezidenta USA Donalda Trumpa k obchodním válkám, které ale byly značně proměnlivé a tedy pro trhy hůře čitelné a spolehlivé se čelní představitelé obchodu USA dosud vyjadřovali k obchodním vztahům s Čínou často skepticky a kriticky. Proto příznivý komentář Rosse trhy příznivě nabudil.

Výhled růstu zisků v 4Q a FY 2019 přes redukci stále silný

Index sektoru energie indexu S&P 500 v pondělí vzrostl o úctyhodných 1,3 %. Ceny ropy totiž rostly s podporou produkčních škrtů Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC).

Index sektoru veřejné služby klesl 0,7 %. Index byl stlačen propadem akcií PG&E Corp’s 22 %. Agentura Reuters infotmovala, že kalifornský poskytovatel veřejných služeb zjišťuje možnosti varianty bankrotu a s tím související ochranu. Ten souvisí s potenciálními závazky z apokalyptických kalifornských lesních požárů.

Nová výsledková sezóna, tentokrát za čtvrté čtvrtletí se kvapem blíží. Investoři čekají zpomalení růstu zisku. Budou velmi opatrní a pozorní vzhledem k firemním výhledům kvůli možným signálům další slabosti. Ta se odvíjí od výše zmíněných rizika a začíná více prosakovat do hlavních makroekonomických dat.

Analytici nyní čekají, že firmy indexu S&P 500 ve čtvrtém čtvrtletí zvýší své zisky na akcii o 15 %. Před třemi měsíci ale stejný průzkum čekal růst ukazatele 20 %. Data poskytuje Refinitiv IBES. Odhad růstu zisků za rok 2019 se snížil na zhruba 7 % z 10 %.

Loxo Oncology + 66,3 % !

Akcie Loxo Oncology v pondělí přeskočily atmosféru růstem 66,3 %. Eli Lilly uvedla, že koupí producenta léků proti rakovině za kolem 8 mld. USD.

V pondělí akciový index širšího trhu S&P 500 vzrostl 0,7 % na 2 550 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average posílil 0,4 % na 23 531 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite přidal 1,3 % na 6 823 bodů.

Své majitele v pondělí na burzách USA změnilo kolem 8,1 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 9,0 mld. akcií.

Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené vzhledem k říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace burzovní aktivity 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a poklesy akciového trhhu USA se přenesla i do listopadu a prosince.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web