Akcie

Americké akciové trhy: Hlavní akciové indexy v pátek rostly, v týdenním srovnání jsou níže

Pondělí 19. březen 2018 12:14

Hlavní akciové indexy USA v pátek rostly s podporou silné průmyslové výroby USA při větších obchodních objemech. Ty na amerických burzách dosáhly 9,54 mld. akcií ve srovnání s průměrem 7,2 mld. akcií v posledních 20 obchodních dnech.

V týdenním vyjádření ale hlavní akciové indexy USA ztratily.

V pátek Index S&P 500 vzrostl 0,2 %, index Dow Jones Industrial Average posílil 0,3 % a Index Nasdaq Composite stagnoval. Během týdne Index S&P 500 ztratil 1,0 %, Index Dow Jones Industrial Average 1,6 % a Index Nasdaq Composite 1,3 %, když trhu dominovaly zprávy obav z obchodní války USA a Číny a politické nestability, která napsala další pokračování odvoláním ministra zahraničí USA Rexe Tillersona. Trh už se rovněž připravuje na zasedání centrální banky USA (21.3.), které by mělo přinést zvýšení hlavní úr. sazby o 0,25 procentního bodu a naznačit její zvyšování v dalším průběhu roku.

V rámci Indexu S&P 500 podindex Energie vykázal největší růst v srovnání s jinými podindexy hlavních sektorů 1,0 % se silnějším růstem ceny ropy.

Akcie maloobchodního gigantu Wallmart v pátek získaly 1,9 % po nečekaně větším růstu předběžného březnového Indexu spotřebitelského sentimentu University Michigan. Lepší nálada domácností vede k silnějším spotřebitelským výdajům a tak i k růstu aktivity a cen akcií firem maloobchodu.

Akcie Adobe Systems v pátek zpevnila 3,1 % na rekordní maximum během obchodní seance poté, co softwarová firma zaměřená na oblast počítačové grafiky, publikování a předtiskové přípravy oznámila silnější zisk a tržby než čekal trh již sedmý kvartál v řadě.

Akcie Micron Technology posílila 3,0 % poté, co analytici Baird zvýšily jejich cílovou cenu akcie o 40 USD na 100 USD. Akcie Western Digital vzrostla 4,1 % s dosažením tříletého maxima během seance poté, co Baird navýšil rating akcie k hodonocení s lepší výkonností (“outperform”).

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web