Akcie

Americké akciové trhy: Hrozba obchodní války USA - Čína ve čtvrtek srazila ceny akcií

Pátek 23. březen 2018 10:40

Nejistota spojená s nebezpečím dopadu obchodní války mezi dvěmi světovými velmocemi, USA a Čínou, na dosud sílící růst světové ekonomiky značně oslabila ceny akcií nejen v USA ale i na dalších světových trzích.

Nejistota spojená s nebezpečím dopadu obchodní války mezi dvěmi světovými velmocemi, USA a Čínou, na dosud sílící růst světové ekonomiky ve čtvrtek značně oslabila ceny akcií nejen v USA ale i na dalších světových trzích. Prezident USA Donald Trump ve čtvrtek podepsal prezidentské memorandum s možností uvalení cel až na 60 mld. USD importu z Číny. Podmínky memoranda stanoví, že opatření bude platit pouze po konzultačním období. Toto opatření limituje dopad zákroku a případnou odvetu Číny.

Kvůli tomu hlavní ztráty evidovaly hlavní průmyslové tituly. Výrobce letadel Boeing ztratil 5,2 %, Caterpillar oslabil 5,7 % a 3M 4,7 %. Tyto tři akcie tlačily nejvíce na pokles Index Dow Jones Industrial Average. Průmyslový sektor S&P ztratil 3,3 %.

Index Dow Jones Industrial Average klesl 2,9 % na 23958 bodů, Index S&P 500 2,5 % na 2 644 bodů a Index Nasdaq Composite 2,4 % na 7167 bodů. Poklesy jsou v procentech největší denní snížení každého z hlavních indexů od 8.2., kdy potvrdily tržní korekci z maxim 26.1. Poklesy byly plošné téměř všemi sektory. 

Značné ztráty registrovaly i hlavní globální akciové indexy včetně hlavních akciových indexů rozvíjejících se trhů. Obavy ve finančním světě vedly kapitál do bezpečných aktiv, takže značně celosvětově sílily dluhopisy, jejich výnosy pak klesaly. Výnos 10-letého státního dluhopisu USA klesl na 2,83 % z 2,91 % ve středu. Výnos 30-letého německého státního dluhopisu klesl na nejnižší roční úroveň. Japonský jen posílil na třítýdenní maximum vůči americkému dolaru.

Pokles výnosů dluhopisů přivodil oslabení finančních akcií 3,7 %, což byl největší pokles ze všech sektorů.

Index volatility CBOE, nejsledovanější barometr očekávané krátkodobé volatility Index S&P 500 vzrostl 5,5 bodu na 23,34 bodu, což je nejvyšší zavírací hodnota of 13.2. 

Akcie Facebook oslabily 2,6 % s obavami investorů z nákladů nápravy chyb a znepokojení zákonodárců, že vyjádření šéfa Facebook Marka Zuckerberga nebyla dostatečná. Zuckerberg se omluvil za vážný narušení důvěry kvůli tomu, jak Facebook nakládal s daty 50 mil. uživatelů. Pokles akcie Facebook stlačil technologický index S&P 2,7 % kvůli obavám z větší regulace. 

Akcie Abbvie oslabila 12,8 % poté, co producent léků oznámil, že nebude usilovat o rychlejší schválení své experimentální léčby rakoviny plic kvůli výsledkům.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web