Akcie

Americké akciové trhy: Pondělní pokles trhu způsobily technologie kvůli Facebooku

Úterý 20. březen 2018 13:46

Akcie USA včera ztrácely s obavami ze zabezpeční dat Facebooku, což vedlo k obavám z oslabení atraktivity firmy pro inzerenty a obecně z regulace velkých technologických firem a tím i k propadu cen akcie Facebook resp. poklesu technologických firem.

Akcie Facebooku včera klesly 6,8 %, když ředitele firmy Marka Zuckerberga vyzvali právnicí USA i Evropy k vysvětlení, jak konzultační firma pracující na kampani prezidenta USA Donalda Trumpa získala přístup k datům 50 mil. uživatelů této sociální sítě. Pokles akcie byl nejsilnější za poslední 4 roky a od rekordu zavírací ceny 1. února je cena vzdálena 10,8 %, čímž se akcie ocitla v korekčním teritoriu. Kromě obav, zda-li Facebook udrží a získá nové výdaje inzerentů za data se investoři obávají zesílené regulace firmy.

Pád akcie Facebooku stlačil níže technologický index S&P 2,1 % (největší pokles od 8.2.) stejně jako indexy Nasdaq. Akcie jiných hlavních technologických titulů rovněž slábly se zvýšením obav z regulace. Akcie Apple klesla 1,5 %, akcie Alphabet 3 % a akcie Microsoft 1,8 %.

Index Dow Jones Industrial Average uzavřel 1,4 % níže, idnex S&P 500 1,4 % a Index Nasdaq Composite 1,8 % pod páteční zavírací hodnotou. Výprodeje byly plošné, když oslabilo všech 11 hlavbních sektorů S&P

Trh začíná být rovněž ostražitější vůči dvoudennímu zasedání monetární politiky americké centrální banky, které zahajuje právě dnes a zítra v 19.00 vyvrcholí zveřejněním jejího rozhodnutí včetně hlavních makroekonomických projekcí včetně podle Fed optimální trajektorie hlavní úr. sazby. Trh čeká, že Fed zvýší hlavní úr. sazbu 0,25 % Hlavní otázkou tak má být, zda-li Fed nepovýší výhled růstu úr. sazby včetně. Silné výsledky ekonomiky a trhu práce a rovně lehké přiblížení inflace inflačnímu cíli Fed mohou centrální banku vést k navýšení výhledu vývoje úr. sazeb. Zatím čeká letos trojí a v roce 2019 a 2020 dvojí zvýšení hlavní úr. sazby. To by byla zpráva oslabující dolar a posilující dluhopisy a zlato.

Akcie průmysloivých firem slábly na pozadí obav z globální obchodní války opět. Ty se dostaly zoět od centra pozornosti na summitu G20 v Argentině. Index volatility vzrostl nejvíce od tržního výprodeje v únoru.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web