Akcie

Analýza: Indexy ZEW v srpnu konečně vykázaly ekonomickou stabilizaci Německa

Středa 15. srpen 2018 12:54

V srpnu v Německu Index ZEW sentimentu vzrostl na - 13,7 z - 24,7 v červenci, trh čekal menší vzestup na - 21,3 bodů. Index ZEW současné ek. situace mírně vzrostl na 72,6 z 72,4 v červenci, trh čekal naopak jeho drobný pokles na 72,1.

Německo: Index ZEW sentimentu ekonomických očekávání (08 2018)

Skutečnost: - 13,7
Očekávání:  - 21,3
Předchozí:   - 24,7

Německo: Index ZEW současné ekonomické situace (08 2018)

Skutečnost: 72,6
Očekávání:  72,1
Předchozí:   72,4

Hodnocení: Pokles předstihových ukazatelů a tím i růstu ekonomické aktivity Německa a eurozóny konečně vykazuje známky stabilizace. Sentiment ekonomické veřejnosti Německa resp. eurozóny je poslední pololetí stále zatížen hlavně obchodními válkami rozpoutanými USA, a to nejen s Evropskou unií ale i Čínou. Kromě tlaků ze strany mezinárodního obchodu je ekonomická morálka snižována také rizikovým vývojem v Itálii (obavy nebezpečí rizik hospodářské resp. fiskální politiky Itálie včetně dluhové krize, tržní nestability a odchodu Itálie z eurozóny) a geopolitickými riziky. Kromě přímého vlivu obchodních válek na export, na němž je EU značně závislá nejistoty mohou redukovat výdaje a investice domácností a firem.

Rozbor: Prezident Institutu ZEW, profesor Achim Wambach náhlé zlepšení výhledu ekonomické veřejnosti připsal nedávné dohodě mezinárodního obchodu USA a Evropské unie. Přes srpnové zlepšení zůstává ekonomický půlroční výhled značně méně příznivý než před půl rokem.

Hodnocení současné situace je stále silné v Německu a díky tomu vcelku solidní i v eurozóně. Naopak slabý výhled trvá v UK a Itálii. Dle Indexu ZEW sentimentu ekonomických očekávání se zhoršení ekonomické situace ve druhém pololetí čeká i v srpnu, a to hlavně v UK a Itálii.

Stále se čeká obecně posílení inflace, ale toto očekávání opět oslabilo, hlavně ve Francii, Itálii a v USA.

Úrokové sazby by měly obecně růst. Výhled pro hlavní světové akciové indexy zůstává příznivý (nepříznivý je v UK a Itálii). Euro má dle průzkumu slábnout k dolaru a posilovat k britské libře.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web