Akcie

Analýza: Růst české ekonomiky slábne víc než se čekalo

Úterý 14. srpen 2018 14:03

HDP ČR v 2Q mezičtvrtletně vzrostl stejně jako v prvním kvartálu o 0,5 %, trh čekal růst 0,8 %. Meziroční růst ekonomiky oslabil na 2,3 % z 4,2 % v prvním čtvrtletí. Očekávání přitom bylo optimističtější.

ČR: HDP (2Q 2018, q/q, očištěno o rozdílné ceny a sezónní efekt)

Skutečnost: 0,5 %
Očekávání:  0,8 %
Předchozí:   0,5 %

ČR: HDP (2Q 2018, y/y, očištěno o rozdílné ceny a rozdílný počet pracovních dnů)

Skutečnost: 2,3 %
Očekávání:  2,6 %
Předchozí:   4,2 %

Hodnocení: Data nevykázala ustávání slábnutí růstu ekonomiky, jak se čekalo. Zpomalení růstu ekonomiky je velké. Ještě loni růst HDP dosahoval anuálně kolem 5 - 6 %. Růst ekonomiky se dle mezikvartálních změn navíc pohybuje na dráze jen zhruba 2 %. To už je zklamání.

Velmi silný růst ekonomiky z loňska začal slábnout ještě o několk čtvrtletí dříve, ve druhém pololetí 2017, než růst HDP eurozóny. Pokles růstu potvrzují i některá měsíční data ekonomické aktivity. Počítá s ním rovněž i ČNB.

Dopad na korunu: Koruna bezprostředně po výsledcích reagovala jen drobně. K euru ztratila 0,1 % a ztrátu si nese i v odpoledním obchodování. To ukazuje, že trh se zpomalením růstu hospodářství počítal. Koruna oslabila mnohem více po zasedání ČNB 2. srpna, resp. v reakci na geopolitická témata a dění na světových finančních trzích. Zahraniční fundamenty a tržní jevy mají momentálně na korunu větší vliv než domácí data.

Dopad na výhled monetární politiky: Data materiálně nemění výhled monetární politiky. Zpomalení růstu ekonomiky sice snižuje inflační tlaky, ty však zůstávají značné. Například koruna nečekaně oslabila a růst mezd při vyčerpaném trhu práce je rychlý. Dalšími důvody vyšších úrokových sazeb je prevence nadměrného rizika stability finančních trhů v podobě nízkých úrokových sazeb a přehřívání úvěrové aktivity. To se aktuálně projevuje přehříváním trhu domů.

Inflace je poslední dobou nad cílem ČNB. Jádrová inflace, tj. růst spotřebitelských cen bez volatilních položek energií, potravin a bydlení, které ČNB nemá pod kontrolou, je ale slabá (s výjimkou cen kategorie Stravování a ubytování spotřebitelského koše Českého statistického úřadu).

Hodně indicií nasvědčuje tomu, že zvyšování úrokových sazeb ČNB bude pokračovat.

ČNB na zasedání zvýšila hlavní úrokovou sazbu o 1/4 procentního bodu jak čekal trh. Guvernér Rusnok naznačil, že i na příštím zasedání úr. sazeb ČNB hlavní úrokovou sazbu opět zvýší. Trend jejího zvyšování by měl dle ČNB pokračovat. Podle Rusnoka inflační tlaky budou přetrvávat. Inflace by na horizontu měnové politiky měla odpovídat cíli ČNB 2 %. Koruna k euru dle ČNB se vrátí časem k posilování.

Rozbor: Podle statistického úřadu pro pozitivní vývoj hospodářství měla nadále klíčový význam domácí poptávka. K růstu HDP nejvíce pomohly spotřební výdaje domácností následované investičními výdaji podniků. Kladný příspěvek k vývoji HDP vykázal také zahraniční obchod. K tvorbě hrubé přidané hodnoty nejvýrazněji přispěl zpracovatelský průmysl a sektor obchodu a stavebnictví.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web