Akcie

Analýza: Růst HDP Eurozóny v 2Q slábne méně než se čekalo

Středa 15. srpen 2018 12:07

HDP eurozóny ve druhém čtvrtletí mezikvartálně vzrostl 0,4 % jako v předchozím kvartálu. Trh čekal pokles růstu na 0,3 %. Meziroční růst HDP eurozóny klesl na 2,2 % z 2,5 % v prvním čtvrtletí, trh čekal o něco větší pokles tempa růstu na 2,1 %.

Eurozóna: HDP (2Q 2018, q/q, sezónně očištěno)

Skutečnost: 0,4 %
Očekávání:  0,3 %
Předchozí:   0,4 %
 
Eurozóna: HDP (2Q 2018, y/y)

Skutečnost: 2,2 %
Očekávání:  2,1 %
Předchozí:   2,5 %

Hodnocení: Poslední předstihová data ekonomické aktivity teprve začínajíé signalizovat stabilizaci slábnutí ek. růstu. To mají na svědomí hlavně obavy nebezpečí rizik obchodních válek a taky hospodářské resp. fiskální politiky Itálie včetně dluhové krize, tržní nestability a odchodu Itálie z eurozóny. Trend růstu HDP se snížil z 2,8 % již pouze na 1,4 %. To již je slabší ek. růst. Již data za první kvartál ukázala značné oslabení růstu exportu a průmyslu a v některých službách. Psychologická nejistota ale i konkrétní obchodní omezení se mohou odrazit i redukcí firemních investic. Vlna nejistoty firem bývá spojena s vyčkáváním a odkladem investic.

Rozbor: Růst HDP eurozóny zpomalil o něco méně, než se čekalo. Eurostat prozatím poskytl teritoriální přehled růstu HDP hlavně zemí eurozóny a Evropské unie. Značné zpomalení růstu HDP eurozóny se tolik nedotklo největších ekonomik eurozóny (Německo, Itálie, Španělsko) kromě Francie. Nejsilnější růstová tempa HDP nadále převládají ve Střední Evropě (Polsko, Maďarsko, Slovensko). Na opačném pólu žebříčku se nachází Itálie, UK, Dánsko, Belgie a Chorvatsko. Růstová rychlost jejich ekonomik nepřesahuje 2 %. Naopak z krize se dále daří vybředávat Řecku.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web