Akcie

Analýza: Růst HDP Německa v 2Q nečekaně zastavil slábnutí

Úterý 14. srpen 2018 20:09

HDP Německa ve druhém čtvrtletí mezikvartálně vzrostl 0,5 %, trh čekal růst 0,4 % po růstu 0,4 % v předchozím čtvrtletí. Meziroční růst ekonomiky klesl na 2,0 % z 2,1 % v prvním čtvrtletí, trh čekal růst 2,1 %.

Německo: HDP (2Q 2018, q/q, očištěno o rozídlné ceny, sezónní efekt a rozdílný počet pracovních dnů)  

Skutečnost: 0,5 %  
Očekávání:  0,4 %  
Předchozí:   0,4 % (revize z 0,3 %)  

Německo: HDP (2Q 2018, y/y, očištěno o rozdílné ceny a rozdílný počet pracovních dnů)  

Skutečnost: 2,0 %
Očekávání:  2,1 %
Předchozí:   2,1 %

Hodnocení: Trh čekal pokračování zpomalování růstu ekonomiky tohoto roku. Jenže to se nekonalo a růst se udržel přibližně na úrovni prvního čtvrtletí. Růst německé ekonomiky tak celkově v prvním pololetí tohoto roku klesl jen drobně a pohybuje se na dráze přibližně 2 %. Růst hospodářství je tak stále solidní. Letošní zpomalení růstu ekonomiky bylo vyvoláno hlavně oslabením růstu exportu. Důvodem jsou patrně obchodní války. Ty včetně obav z hospodářské politiky Itálie se alespoň do prvního čtvrtletí neprojevily do firemních investic. Vlna nejistoty firem bývá spojena s vyčkáváním a odkladem investic.

Dopad na trhy: Data jsou z pohledu očekávání trhu i silou vcelku dobrá pro akcie a euro a nepříznivá pro dluhopisy. Euro k dolaru ale po nich ztrácí 0,6 % na 1,134 a index německé burzy DAX roste 0,1 % na 12 398 bodů.

Dopad na výhled monetární politiky: Data nemění náš výhled zastavení silné monetární expanze v podobě kupování cenných papírů ke konci tohoto roku. Ten již ECB oznámila včetně redukce tempa nákupů ze současných 30 mld. EUR toto září na 15 mld. EUR. Banka rovněž oznámila, že nulovou hlavní úr. sazbu bude zvyšovat nejdříve od druhého pololetí příštího roku.

V současnosti ropou vytažená inflace eurozóny na úroveň cíle ECB, trvale slabá jádrová inflace a slábnoucí předstihová data ekonomické aktivity nemění očekávání nástupu epochy útlumu silné monetární expanze.

ECB potřebuje robustní ekonomický růst k posílení trhu práce, mezd a inflace. Tím by potvrdila důvod pro útlum monetární expanze. Ten zatím vyhlašuje a realizuje hlavně z důvodu potlačení finančních rizik nulových úrokových sazeb. ECB tomuto scénáři věří. Čeká, že inflace posílí k cíli 2 %.

Důvodem pomalejšího, limitovaného a případně odloženého útlumu monetární expanze je fakt, že ECB stále neplní svůj inflační cíl (těsně pod 2,0 %). V eurozóně stále převládá chronicky nízká inflace, zejména její jádrová složka (bez cen potravin a energií). Zdá se, že kapacity ekonomiky eurozóny přes větší využití v důsledku silnějšího ek. růstu ještě stále mají značné rezervy. Proto i růst mezd, hlavní motor vzestupu jádrové resp. podkladové inflace zůstane delší čas slabý a tím slabá inflace. Možná se rozvolnila i citlivost vazeb kapacit ekonomiky - mzdy - inflace.

Hlavním cílem vedle stability finančního systému pro banku zůstává i inflace. Bude zajímavé sledovat jak ECB ve druhé polovině tohoto roku případně zdůvodní útlum monetární expanze (který tedy ani není zdaleka jistý) pokud inflace zůstane slabá. Předpokládáme, že jedním z argumentů může být trvající očekávání jejího posílení s důrazem na potřebu podpořit stabilitu finančního systému.

Rozbor: Podle statistického úřadu růstem opět přispěla domácí poptávka. Rostly ale i export a import. Detailní výsledky statistický úřad zveřejní 24. srpna.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web