Akcie

Apple a Goldman Sachs srazily Wall Street

Úterý 13. listopad 2018 15:58

Hlavní akciové indexy Wall Streetu v pondělí silně klesly. Poklesy akcií firem Apple a Goldman Sachs oslabily akcie sektorů technologie a finance.

Po pondělních ztrátách všechny tři hlavní akciové indexy USA vymazaly své zisky po krátkém oživení akciového trhu po kongresových volbách USA, které se konaly 6. listopadu.

Akcie Applu silně klesly 5,0 %. Několik dodavatelů společnosti včetně např. Lumentum Hodlings, jejíž komponenty jsou základem technologie identifikace tváře iPhonů snížily své předpovědi. Pokles akcií Apple zatížil index Nasdaq Composite. Jeho pokles převýšil 2 %.

Akcie Lumentum Holdings propadly 33 %. Akcie několika dalších producentů čipů a současně jejich dodavatelů Applu jako např. Cirrus Logic, Qorvo a SkyworksSolutions klesly rovněž. Index PHLX Semiconductor Sector akciové burzy Philadelphia (SOX) vyjadřující výkonnost akcií producentů polovodičů klesl 4,4 %.

Vývoj akcií sektoru polovodičů dokládá obavy akciového trhu z poklesu globálního ekonomického růstu. Akciová burza má v této souvisosti i starosti specificky o poptávku po produktech firem jako Apple. Znepokojení investorů se tak rozšiřuje v případě obecně rychleji rostoucích firem. Obchodníci se ptají, zda tyto společnosti budou pokračovat v růstu takovou rychlostí.

Akcie Gioldman Sachs ztratily kvůli Malajsii

Akcie Goldman Sachs spadly 7,5 %. Pokles akcie přišel po zprávě agentury Bloomberg. Ta oznámila, že ministr financí Malajsie řekl, že země usiluje o plné vrácení všech poplatků, které zaplatila této investiční bance Wall Streetu za přípravu obchodů za miliardy dolarů pro problémový státní fond 1MDB.

V pondělí akciový index širšího trhu S&P 500 klesl 2,0 % na 2 726 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average oslabil 2,3 % na 25 387 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite přišel o 2,8 % na 7 201 bodů.

Své majitele v pondělí na burzách USA změnilo kolem 7,3 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru zobchodovalo 8,41 mld. akcií. Svátek Dnen veteránů, který zavřel dluhopisové trhy ztlumil denní obchodní objemy na akciových burzích USA.

Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené vzhledem k říjnovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během kulminace burzovní aktivity 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. V posledních dnech se obchodní objemy vrací k svému dlouhodobému průměru. Kongresové volby obchodní objemy přechodně zvýšily.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web