Akcie

Banky po nečekaně mírném Fedu zablokovaly oživení Wall Streetu

Čtvrtek 21. březen 2019 15:34

Hlavní akciové indexy Spojených států amerických S&P 500 a Dow Jones Industrial Average ve středu oslabily. Akcie finančních ústavů citlivých na vývoj úr. sazeb ale tyto akciové indexy oslabovaly poté, co Fed vydal nečekaně mírnou monetární politiku.

Během dne před rozhodnutím centrální banky USA monetární politiky včetně prokových sazeb se všechny tři hlavní akciové indexy USA pohybovaly ve ztrátách. Po rozhodnutí Fedu utlumujícího nebezpečí monetární restrikce (v podobě dalšího zvyšování úrokových sazeb a redukci peněžní nabídky) se hlavní akciové indexy krátce dostaly nad výkonnostní nulu. Jen index Nasdaq Composite ale dokázal středeční rušnou obchodní seanci zakončit ziskem.

Finanční akcie po Fedu padly

Zatímco hlavní akciové indexy v prvních chvílích po oznámení rozhodnutí Fedu krátce přešly ze ztrát do zisků, akcie bank citlivých na pohyb úrokových sazeb toto oživení tlumil. Akcie finančního sektoru v poslední hodině obchodování přešly do prudkého poklesu a středeční obchodní seanci zakončily ztrátou 2,1 %.

Důvodem ztráty atraktivity bank pro trh bylo zploštění výnosové křivky dané výhledem Fedu dané podstatným zkrácením výhledu zvyšování úrokových sazeb. Vyšší úrokové sazby znamenají lepší výkonnost ekonomiky, vyšší její výnosnost a rovněž i větší rozpětí úrokových sazeb depozit a úvěrů a tím i silnější ziskové marže bank. Středeční rozhodnutí Fedu ale přineslo opačný trend.

Akciové trhy od začátku roku silně vzrostly. Vedle růstu nadějí brzkého dosažení tolik očekávané klíčové rámcové obchodní dohody dvou největších ekonomik světa USA a Číny bylo hlavním důvodem posílení akcií posun monetární politiky Fedu po Novém roce. Fed reprezentovaný svým guvernérem Jerome Powellem po novém roce vzhledem k rizikům ekonomiky a poklesu jejího růstu hovoří o “trpělivosti” monetární politiky, tedy o její opatrnosti. Šlo o signál změny výhledu ve smyslu pomalejšího zvyšování úrokových sazeb.

Fed nečekaně silně zmírnil výhled monetární politiky

Fed podle očekávání potvrdil stávající cíl své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate. Rovněž nečekaně silně omezil výhled jejího zvyšování. Centrální banka letos již totiž nečeká zvýšení cíle své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate. Dle své poslední prosincové projekce Fed předpokládal letošní zvýšení cíle Federal Funds Rate o 0,5 procentního bodu. Centrální banka rovněž specifikovala rovněž detaily plánu omezení měsíční redukce své bilance. Změny v komentáři k rozhodnutí ani v makroekonomických projekcích příliš významné ani překvapivé nebyly.

Guvernér Fedu Jerome Powell na tiskové konferenci po rozhodnutí Fedu monetární politiky a úrokových sazeb potvrdil sentiment trpělivé resp. opatrné monetární politiky. Powell zmiňoval smíšená ekonomická data a rizika spojená s odchodem Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie a jednání mezinárodního obchodu (zatíženého v posledním více než roce jeho protekcionismem v podobě obchodních resp. celních válek) jako důvody opatrnosti.

Pravděpodobnost snížení/zvýšení úr. sazeb stejná

Momentálně Federal Funds futures nyní předpokládají přibližně stejnou šanci, že Fed zvýší nebo sníží cílů své Federal Funds Rate začátkem 2020.

Trh čekal potvrzení Fedu jeho “trpělivé” monetární politiky, tedy politiky spíše stagnujících úrokových sazeb, přinejmenším na této březnové schůzce centrální banky monetární politiky.

Tendence zbrždění zvyšování úrokových sazeb vyvstala v posledních měsících kvůli zpomalení růstu ekonomiky a nejistotám možného dosažení neutrální rovnovážné úrokové sazby a globálním rizikům v podobě obchodních válek, Brexitu a s tím souvisejícícho zpomalení růstu světové ekonomiky a jejích hlavních hospodářských center, hlavně Evropy ale i Číny.

FedEx zklamal a oslabil sektor dopravy

Z 11 hlavních akciových sektorů indexu S&P 500 6 uzavřelo obchodní seanci ztrátou.

Akcie FedExu ve středu odepsaly 3,5 %. Firma globální zásilkové přepravy snížila svoji předpověď zisku v roce 2019 víc, než se čekalo s odkazem na zpomalující růst světového obchodu. Gigant nákladní balíkové přepravy FedEx v úterý vykázal ve třetím čtvrtletí větší pokles zisku, než se čekalo. V úterý finanční ředitel firmy Alan Graf v prohlášení řekl: “Trendy zpomalujících mezinárodních makroekonomických podmínek a slabšího globální růstu obchodu pokračují.”

Oslabení akcií FedExu oslabilo pozorně sledovaný index Dow Jones Transportation Index 1,3 %. Ten je považován za indikátor síly a kondice ekonomiky vzhledem k unikátnímu univerzálnímu významu a funkci dopravy v hospodářství.

Firma tak může ztrácet na konkurenci svého sektoru jako jsou United Parcel Service (UPS) a Deutsche Post DHL Group. Tyto firmy poslední dobou hlásily lepší zprávy. Akcie konkurenta FedExu United Parcel Service (UPS) ve středu rovněž oslabily, 2,2 %.

General Mills ohlásily zisk nad očekáváním

Akcie General Mills ve středu vzrostly 2,2 %. Firma zpracovaných/balených potravin reportovala kvartální profit nad očekáváním trhu.

Ve středu akciový index širšího trhu S&P 500 oslabil 0,3 % na 2 824 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average klesl 0,6 % na 25 746 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite zpevnil 0,1 % na 7 729 bodů.

Své majitele ve středu na burzách USA změnilo kolem 7,76 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 7,53 mld. akcií.

Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené vzhledem k říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace burzovní aktivity 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a poklesy akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry nicméně v lednu, únoru i březnu volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web