Akcie

Brexit: Parlament UK schválil zákon brexitu, ten spěje k “závěru"

Čtvrtek 9. leden 2020 21:30

Dolní komora parlamentu Spojeného království Velké Británie a Severního Irska podle očekávání schválila zákon vystoupení UK z Evropské unie. Předloha nyní míří do horní komory parlamentu a k podpisu panovnici. S ratifikací dohody Evropským parlamentem se uzavře formání vystoupení UK z EU. Předpokládá se, že všechny formality budou splněny v termínu dohody UK a EU do 31.1. Ani pak ale brexitová sága neskončí. UK a EU čeká náročný úkol vyjednávání obchodní dohody. Perspektiva tvrdého brexitu bez dohody tak stále trvá.

Dolní komora parlamentu podle očekávání schválila zákon brexitu. Výjimečnost okamžiku podrtrhuje skutečnostl, že teprve po volbách, které navýšily parlamentní většinu Konzervativní strany usilující o vládní dohodu brexitu s EU se podařilo dosáhnout parlamentního konsensu k dohodě. Předtím právě revolta předchozího parlamentu zničila vládu předchozí premiérky Theresy Mayové a rovněž její nástupce, současný premiér Boris Johnson a jeho vláda utrpěly v parlamentu řadu proher. Prosincové parlamentní volby nicméně odstranily hlavní bariéru brexitu, parlamentní rezistenci a otevřely bránu brexitu. Další kroky už by měly být pouze formalitou a země tak EU opustí v termínu do 31.1. 

Psychologický efekt mandátu brexitu parlamentních voleb byl znát i v závěrečném hlasování zákona brexitu, který parlament schválil většinou 330/231. Většina pro zákon je větší, než kterou disponuje Konzervativní strana v dolní komoře parlamentu. 

Po brexitu do konce roku 2020 bude trvat přechodné období, v kterém UK sice již nebude členem EU, stále však budou trvat obchodní stávající obchodní pravidla a UK bude přispívat do rozpočtu EU. Uzavření obchodní dohody ale bude oříšek. Vláda UK chce za každou cenu dodržet termín přechodného období do konce roku 2020. Jenže podle EU jde o úkol na více let. Bez dohody s ukončením přechodného období by tak mohlo dojít na pravidla Světové obchodní organizace (WTO), tedy na tvrdý brexit.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web