Akcie

Brexit: Von der Leyenová říká, že je prakticky nemožné letos uzavřít pobrexitovou obchodní dohodu, tvrdý brexit hrozí dál

Čtvrtek 9. leden 2020 21:30

Předsedkyně Evropské unie Ursula von der Leyenová ve vystoupení na London School of Economics řekla, že je prakticky nemožné uzavřít pobrexitovou obchodní dohodu se Spojeným královstvím Velké Británie a Severního Irska do konce tohoto roku, tedy do konce přechodného období po brexitu.

Vláda UK tvořená ve volbách vítěznou Konzervativní stranou usiluje uzákonit, že přechodné období nebude prodlouženo. Mluvčí premiéra Johnsona nicméně řekl, že není nutné, aby obchodní rozhovory byly uzavřeny všechny najednou.

Po brexitu do konce roku 2020 bude trvat přechodné období, v kterém UK sice již nebude členem EU, stále však budou trvat obchodní stávající obchodní pravidla a UK bude přispívat do rozpočtu EU. Uzavření obchodní dohody ale bude oříšek. Vláda UK chce za každou cenu dodržet termín přechodného období do konce roku 2020. Jenže podle EU jde o úkol na více let. Bez dohody a bez prodloužení přechodného období by tak mohlo dojít na pravidla Světové obchodní organizace (WTO), tedy na tvrdý brexit. 

Von der Leyenová řekla, že EU chce nové partnerství s UK, podle kterého budou “nulová cla, kvóty a dumping."

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web