Akcie

Březnová spotřebitelská inface (CPI) USA smíšeně

Středa 10. duben 2019 18:30

V březnu v USA CPI vzrostl 0,4 % m/m dle odhadů. Meziroční růst vzrostl na 1,9 % z 1,5 % v únoru, čekalo se 1,8 %. CPI bez potravin a energií vzrostl 0,1 % m/m, čekalo se 0,2 % m/m. Jeho meziroční růst klesl na 2,0 % z 2,1 % v únoru, čekalo se 2,1 %

USA: Index CPI (03 2019, m/m)

Skutečnost: 0,4 %
Očekávání:  0,4 %
Předchozí:   0,2 %

USA: Index CPI bez cen potravin a energií (03 2019, m/m)

Skutečnost: 0,1 %
Očekávání:  0,2 %
Předchozí:   0,1 %

USA: Index CPI (03 2019, y/y)

Skutečnost: 1,9 %
Očekávání:  1,8 %
Předchozí:   1,5 %

USA: Index CPI bez cen potravin a energií (03 2019, y/y)

Skutečnost: 2,0 %
Očekávání:  2,1 %
Předchozí:   2,1 %

Hodnocení: Spotřebitelská inflace byla v březnu mírně nad očekáváním, její sledovanější a důležitější jádrový inflačního ukazatel (Index CPI bez cen potravin a energií) je drobně za očekáváním.

Inflace na spotřebitelské i produkční úrovni v posledních měsíců hodně kolísá dle výkyvů cen ropy. Na spotřebitelské i produkční úrovni se meziroční inflační ukazatele se pohybují pod 2,0 % a v případě jádrové inflace (bez cen potravin a energií) která je pro Fed důležitá kvůli její indikaci dlouhodobého inflačního trendu nad 2,0 %, mírně nad cílem centrální banky 2,0 %, s čímž centrální banka může být spokojena. Ukazatele spotřebitelské inflace včetně jádrové komponenty jsou o něco nižší než data produkční inflace. Inflace není nebezpečná.

Na průmyslové i spotřebitelské úrovni včetně svého segmentu bez cen potravin a energií (jádrová inflace) meziroční inflace byla v minulých letech nepřirozeně nízko. V nedávných kvartálech ale pozvolně rostla na nadprůměrnou úroveň na spotřebitelské i průmyslové úrovni tažená zejména robustním růstem cen ropy. Hlavním motorem růstu spotřebitelských i produkčních cen byla v posledních kvartálech ropa/energie.

Rozbor: V březnu meziměsíčně poněkud nadprůměrně rostly ceny potravin (0,3 %), silně pak vzrostly ceny energií (3,5 %), který způsobil více než polovinu meziměsíčního cenového růstu. Nižší růst jádrových cen byl tlačen níže opět cenami zboží, hlavně cen oděvů (3,5 %), když ceny služeb rostly stabilně v normálu (0,3 %).

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web