Akcie

Britský parlament drtivě zamítl vládní Brexit

Středa 16. leden 2019 12:03

Dolní komora parlamentu Spojeného království včera večer zamítla vládní návrh dohody s Evropskou unií o vystoupení z EU poměrem 202 hlasů pro a 432 hlasů proti dohodě. Trhy reagovaly stagnací a růstem libry.

Velikost prohry o 230 hlasů překonala i legendární neúspěch tehdejšího labouristického premiéra Ramsaye McDonalda v roce 1924 (o 166 hlasů).

Rozhodnutí neschválení dohody překvapivé. Nečekal se ale tak velký rozdíl v poměru hlasů.

Vůdce labouristické stranyJeremy Corbyn vzápětí inicioval hlasování o důvěře vlády. Vyjádřil se rovněž ve prospěch nových parlamentních voleb. Vláda se v parlamentu opírá o těsnou většinu. Severoirská Demokratická unionistická strana ale již ohlásila, že ačkoliv v případě vládního návrhu zákona hlasovali proti, vládu nadále podporují. 

Odmítnutí vládního návrhu dohody Brexitu podstatně zvyšuje nejistotu dalších řešení, což je pro trhy nepříznivé. Na druhou stranu i když se zvyšuje pravděpodobnost “tvrdého” nekontrolovaného Brexitu bez podpůrných dohod, roste současně i pravděpodobnost, že Brexit bude odložen případně zpochybněn novým referendem a tím i zcela zvrácen.

Diplomat z nejpovolanějších a klíčový architekt a vyjednavač EU o Brexitu Michel Barnier dnes v ranním vystoupení v Evropském parlamentu ve Štrasburku naznačil výraznější změny dohod UK a EU o Brexitu i v případě většího zapojení do výhodnějších obchodních vztahů s EU. Dosud špičky EU a evropské politiky hlubší změny v dohodě Brexitu odmítaly.

Trhy prozatím na zprávu trhy reagovaly stagnací akciových trhů a růstem libry.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web