Akcie

Caterpillar propadl o 9,1 %, nejvíce od roku 2011

Úterý 29. leden 2019 11:31

Akciový trh včera oslaboval. Akcie Caterpillaru, největšího producenta zařízení a vybavení těžkého průmyslu na světě, v pondělí padly 9,1 %. Pokles byl nejsilnější od roku 2011. Důvody můžeme opět hledat ve slabé poptávce ze strany Číny.

Důvodem byla výsledková zpráva společnosti. Podle ní firemní kvartální profit značně zaostal za odhady trhu. Důvodem je slábnoucí poptávka Číny a vyšší náklady průmyslu a nákladní dopravy. Pokles akcií Caterpillaru způsobil přibližně třetinu pondělního oslabení indexu Dow Jones Industrial Average. Index průmyslu S&P 500 v pondělí klesl o 1,0 %.

Nvidia prudce ztratila

Akcie společnosti v pondělí propadly 13,8 %. Producent čipů totiž snížil svůj výhled svých tržeb čtvrtého čtvrtletí o 0,5 mld. USD, a to kvůli slabé poptávce po jejích herních čipech v Číně. Dalším důvodem byly tržby datových center firmy, které zaostaly za očekáváním.

Index PHLX Semiconductor Sector (SOX) akciové burzy Philadelphia v pondělí silně klesl 2,1 %. Index technologií indexu S&P 500 v pondělí oslabil 1,4 %.

Akcie Amgenu v pondělí klesly 3,4 %. Pokles akcií nejvíce oslabil index biotechnologií Nasdaq Biotech. Důvodem pondělního oslabení akcií firmy bylo snížení hodnocení titulu firmy společností Evercore ISI. Firma snížení odůvodnila zvýšenou konkurenci na poli léků Amgenu proti artritidě.

Výsledková sezóna zatím příznivá

Firemní výsledková sezóna USA čtvrtého čtvrtletí je v plném proudu. Tento týden proběhne její ohnisko, své výsledky zveřejní řada důležitých firem USA. Odhady zisku trhu se podle dat IBES Refinitivu podařilo překonat 72,6 % firem, které již svá data ohlásiliy.

Od začátku firemní výsledkové sezóny USA před dvěma týdny odhady ekonomů růstu zisků za čtvrté čtrvrtletí se udržují stabilně kolem 14 %. Očekávání růstun zisků za rok 2019 ale klesla na 5,6 % z 6,3 %.

V pondělí akciový index širšího trhu S&P 500 ztratil 0,8 % na 2 644 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average oslabil 0,8 % na 24 528 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite klesl 1,1 % na 7 086 bodů.

Své majitele v pondělí na burzách USA změnilo kolem 7,3 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 7,7 mld. akcií.

Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené vzhledem k říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace burzovní aktivity 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a poklesy akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry nicméně v lednu volatilitu i obchodní objemy poněkud redukuje.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web