Akcie

Centrální banka není názorově jednotná na další směr úr. sazeb

Úterý 20. listopad 2018 15:19

Prezident Fed New Yorku John Williams v pondělí řekl, že centrální banka USA dále prosazuje postupné zvyšování své hlavní úr. sazby již na nadcházejícím prosincovém zasedání Fedu monetární politiky. Fed se snaží svoji monetární politiku normalizovat.

Po světové finanční krizi centrální banka nastolila silnou monetární expanzi s cílem pomoci posílit ekonomický růst, trhy práce a inflaci. Redukcí cíle své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate k nule a masivními nákupy cenných papírů do ekonomiky Fed napumpoval více peněz do ekonomiky. Jenže od té doby růst ekonomiky, trh práce a inflace zesílily a Fed přestal vykupovat cenné papíry a naopak svoje aktiva snižuje. Rovněž během tří let zvýšil cíl Federal Funds Rate na 2,00 - 2,25 %, aby tlumil inflační rizika plynoucí z vyčerpaných trhů práce a možného zvýšení růstu mezd. Monetární politika tak přestává být expanzivní. Normálová úr. sazba oddělující monetární expanzi od restrikce se podle ekonomů nachází v blízkosti 3 %. Její velikost je však značně abstraktní i přo řadu renomovaných ekonomů a její výše se může měnit v čase i dle ekonomických podmínek.

Komentáře Williamse zvýšily tlak na akciový trh. Řadě investorů včetně prezidenta USA Donalda Trumpa se již totiž zdá, že úrokové sazby jsou již příliš vysoko. Obchodníci si tak nejsou jisti, zda Fed bude schopen pokračovat ve zvyšování své hlavní úrokové sazby, čímž by mohl poškodit ekonomický růst.

Poslední data HDP USA za třetí kvartál ukázala nečekanou slabost nejen světové ekonomiky v podobě poptávky po exportech USA ale rovněž slabost trhu domů a překvapivě též firemních investic. Tato odvětví jsou na pohybu úrokových sazeb citlivá.

Růst úrokových sazeb se tento podzim významně podílel na podzimní korekci akciových trhů. Fed v posledních letech postupně zvyšuje svoji hlavní úrokovou sazbu. Tím ovšem zdražuje cenu peněz a úvěrové náklady firem a jejich zisku. Tím současně dochází k útlumu růstu ekonomické aktivity a tlaku na pokles cen akcií.

Richard Clarida, nedávno jmenovaný víceguvernér Fed. Clarida v pátek řekl, že úrokové sazby USA se blíží odhadům centrální banky neutrální úrokové míry. Ta podle Fed vyjadřuje rovnováhu v ekonomice a je symbolem dlouhodobé cílové úrovně úrokových sazeb.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web