Akcie

Chameneí nevěří Evropě, že zachrání jadernou dohodu Íránu

Středa 29. srpen 2018 20:35

Íránský nejvyšší duchovní vůdce Ájatolláh Sajjid Alí Chameneí ve středu opět zmínil pochybnosti nad schopností evropských zemí se světovými velmocemi zachránit jadernou dohodu Íránu z roku 2015. Ta je nyní v ohrožení poté, co od ní odstoupily USA.

Současně s tímto krokem USA zavádějí na Írán tvrdé hospodářské sankce, např. chtějí export jeho ropy utlumit na nulu. Podle Chameneíe Írán dohodu může opustit.

Ostatní signatáři dohody (JCPOA), tj. vedle Íránu taky Čína, Francie, Rusko, UK, Německo a EU dosud potvrzují zájem dohodu dodržet. Írán ale požaduje od evropských zemí výměnou za dodržování dohody Íránem ekonomické výhody. JCPOA zajišťovala uvolnění tehdejších sankcí světa na Írán výměnou za útlum jeho jaderného programu.

Podle Chameneíe by se Írán na Evropu neměl tolik spoléhat. Nejvyšší duchovní vůdce ale v komentářích publikovaných na jeho oficiálních webových stránkách prezidentovi Íránu a jeho vládě ve středu řekl, že jednání a kontakt s Evropany mohou pokračovat. “Nukleární dohoda je nástroj, nikoliv cíl. Pokud dojdeme k závěru, že dohoda neslouží zájmům Íránu, může ji opustit,” řekl dle citace Chameneí. Chameneí rovněž odmítl jednání s USA o nové dohodě. Důvodem je, že USA se chtějí pyšnit, že dokázaly dostast Írán k jednacímu stolu.

Sankce souží Írán, potíže se mají stupňovat

Chameneí rovněž uložil prezidentovi a vládě pracovat "dnem i nocí" nad řešením hospodářských potíží země. Ty se odstoupením USA od dohody prudce vyostřily. Íránská měna riál zkolabovala a tento rok ztratila 2/3 své hodnoty. Parlament Íránu odvolává klíčové ministry reformního prezidenta Rúháního, který ztrácí podporu jednak obyvatelstva, parlamentu ale i Chameneíe. Nejhorší ale Írán stále může teprve čekat, plný záběr sankcí má nastoupit v závěru roku.

Írán tlaku USA zatím kontruje hrozbami blokování tepny Hormuzské úžiny. Tou se přepravuje světová ropa z Perského zálivu do světa.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web