Akcie

Čína oplatila USA zvýšení cel stejnou mincí

Úterý 14. květen 2019 19:43

Čína oznámila, že uvalí vyšší cla na dovoz zboží USA do Číny za 60 mld. USD. A to i před varování prezidenta USA Donalda Trumpa, aby Čína neoplácela vyšší celní sazbu USA na dovoz čínského zboží do USA za 200 mld. USD účinnou od 10.5.

Mimo to prezident USA Donald Trump nařídil zahájit proces zavádění nových vyšších celních sazeb na zbývající dovoz zboží Číny do USA, který ještě zvýšením cel neprošel.

Vyšší celní sazba Číny na dovoz zboží USA do Číny 5 %, 10 %, 20 % a 25 % se bude od 1.6. týkat 5140 produktů USA uvedlo ministerstvo financí Číny. Celníi sazba 25 % bude náležet např. zkapalněnému zemnímu plynu, sójovému oleji, arašídovému oleji atd.

Vyostření nejistot obav nebezpečí mezinárodního obchodu v podobě protekcionismu včetně obchodních a celních válek podnítilo obavy poklesu globálního ekonomického růstu.

Podle více zdrojů USA důvodem obratu optimismu k brzkému dosažení obchodní dohody jsou návrhy Číny rozsáhlých revizí návrhu obchodní dohody. Čína údajně odmítá své dřívější závazky změn svého zákona, které by ustanovily nové politiky témat ochrany intelektuálního vlastnictví, vynucených transferů technologií apod. Místo toho podle zdrojů Čína nabízí splnění požadavků změn zmíněných politik a jiných klíčových strukturálních témat dekrety Státní rady resp. čínské vlády. To ale USA odmítly a řekly, že trvají na původním textu obchodní dohody.

Kroky USA podtrhují zastavení pokroku obchodních rozhovorů dvou největších ekonomik světa, USA a Číny, které míří k celkové rámcové obchodní dohodě těchto zemí a tedy k zastavení (eskalace) obchodních válek, které oslabují růst hlavních světových ekonomických center a tím i celé světové ekonomiky.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web