Akcie

Čína: Růst HDP v prvním kvartálu blízko očekávání

Úterý 17. duben 2018 14:08

HDP Číny v prvním čtvrtletí rostl 1,4 % q/q, trh čekal růst 1,5 % q/q. V meziročním srovnání HDP vzrostl 6,8 %, trh čekal pokles růstu na 6,7 % z 6,8 % ve čtvrtém čtvrtletí minulého roku.

Čína: HDP (1Q 2018, q/q) Čína: HDP (1Q 2018, y/y)

Skutečnost: 1,4 %             Skutečnost: 6,8 %
Očekávání:  1,5 %              Očekávání: 6,7 %
Předchozí:    1,6 %               Předchozí: 6,8 %

Rozbor: Růst ekonomiky podpořila silná spotřebitelská poptávka tvořící 80 % ekonomického růstu v prvním čtvrtletí, exporty a robustní investice do nemovitostí. Růst spotřeby domácností táhne silný růst mezd městských oblastí.

Významný růst cen pozemků stejně jako větší aktivita vlády stavět více veřejných budov souvisí s prudkým růstem investic do nemovitostí v prvním čtvrtletí.Na druhou stranu růst prodejů realit zpomalují vládní opatření snažící se dostat pod kontrolu silně rostoucí ceny domů.

Růst investic do fixních aktiv oslabuje s tím, jak Čína ordinuje lokálním vládám omezit velké půjčky k financování velkolepých projektů pro překonání cílů ekonomického růstu. Růst investic do fixních aktiv zpomalil víc než se čekalo na 7,5 % z růstu 7,9 % v prvních dvou měsících roku. Investice do infrastruktury rostly 13 %, o něco méně než v období leden - únor. Soukromé investice do fixních aktiv rostly 8,9 % v prvním čtvrtletí, rychleji tempa 8,1 % v prvních dvou měsících roku. Soukromé investice tvoří asi 60 % celkových investic Číny.

Hodnocení: Ekonomové čekají, že růst čínské ekonomiky v příštích kvartálech oslabí s tím, jak Čína regionální vlády nutí redukovat projekty infrastruktury s cílem dostat pod kontrolu svůj dluh a taky kvůli očekávání dalšího snížení prodejů realit kvůli striktním vládním kontrolám nákupů s cílem zabránit spekulacím. Dalším rizikem je obchodní spor s USA. Podle ekonomů růst ekonomiky letos zpomalí na 6,5 %

Růst ekonomiky s přehledem zůstává nad vládním cílem tohoto roku kolem 6,5 %, což Číně dává prostor dále redukovat rizika čínského finančního systému a snížit znečištění bez většího zpomalení růstu ekonomiky. Čína opakovaně slíbila snížit velkou velikost firemního dluhu kvůli národní bezpečnosti, postupuje však opatrně, aby se vyhnula většímu zbrždění růstu hospodářství. Čína rovněž potvrdila kampaň průmyslové politiky uzavírat firmy staré ekonomiky, tj. ty které významně znečišťují životní prostředí, hlavně firmy s většími emisemi škodlivin i přes nepříznivý dopad na celkový výhled zpracovatelského průmyslu. Čína zkouší podpořit růst sektorů nové ekonomiky např. technologií, ale taky spotřeby a služeb jež by měl být udržitelnější a kvalitnější.

Právě snaha Číny redukovat zadlužení, které sebou ovšem nese taky nebezpečí oslabení růstu ekonomiky, který je hlavním tahounem růstu světové ekonomiky vyvolal v minulých letech otřesy na akciových trzích. Výraznější zpomalení růstu HDP Číny ovšem nenastalo.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web