Akcie

Čína: Solidní zisky průmyslových firem pro teď zastiňují obavy obchodních válek

Středa 27. červen 2018 15:10

Zisky průmyslových firem Číny v květnu prudce vzrostly a udržely tak velmi silné růstové tempo z dubna vzdor signálům oslabení ve druhé největší ekonomice světa a vzdor intenzivnější přestřelce obchodu s USA.

Zisky průmyslových firem v květnu vzrostly 21,1 % podle středečních dat Národního úřadu statistiky. V dubnu růst činil 21,9 %. Za prvních pět měsíců meziroční růst dosáhl 16,5 %, v prvních 4 měsících to bylo 15 %.

Čínská produkce oceli vzrostla v květnu v rekordním objemu, když hutě zvýšily produkci s tučnými ziskovými maržemi. Silný výhled poptávky by pravděpodobně měl udržet téměř plné využití kapacity oceláren po zbytek roku.

Představitel statistického úřadu v prohlášení uvedl, že květnový velmi silný růst zisků byl tažen růstem cen a nižšími náklady. Řekl rovněž, že v prvních pěti měsících roku byl růst zisků obecně podpořen těžkým průmyslem včetně zpracovatelů železných kovů, chemického průmyslu a průmyslu těžby ropy a zemního plynu.

Někteří ekonomové velmi silný růst firemních zisků přisuzují oživení po zásahu vlády proti znečištění ovzduší, které rezultovalo v pokles průmyslové produkce během zimy. Proto se domnívají, že velmi silný růst firemních zisků udržen nebude.

Čína se snaží podpořit ekonomický růst a současně utlumit finanční rizika. Od dubna uvolnila více kapitálu pro půjčky snížením povinných rezerv pro banky. Poslední posílení přišlo v neděli, kdy čínské autority rychle reagovaly s cílem zmírnit jakoukoliv potenciální brzdu ekonomického růstu rýsující se horkým obchodním sporem s USA. Cílem je udržet dostatek likvidity i přesto, že Čína posiluje roky trvající úsilí snížit dluh a nechat zaniknout nefungující firmy.

Zatímco kampaň snižující podnikové zadlužení zvýšila některé ukazatele korporátních výpůjčních nákladů, průzkum čínských firem China Beige Book International ukázal, že firmy si půjčují ve druhém kvartálu nejvíce za posledních pět let za úrokové sazby nižší než před rokem.

Finanční trhy velmi pozorně naslouchají Číně v otázce řešení svého zadlužení. V případě restriktivnější politiky s cílem redukovat dluh se trh obává, že by mohl snížit podporu ekonomice a ohrozit tak nejen čínský ale světový růst HDP vzhledem k významnu, jaký Čína a její poptávka ve světové ekonomice má.

V letech 2015 a 2015 akciový trh Číny propadl v obavách ze zpomalení růstu čínské ekonomiky, poklesy se následně rozšířily do celého světa. Teprve v průběhu roku 2016 došlo k uklidnění situace, nicméně nadměrné zadlužení a potenciálně i zpomalení růstu čínské ekonomiky zůstává nadále doutnajícím problémem světového finančního i ekonomického systému.

Čínské průmyslové firmy v posledních dvou letech profitovaly ze silných trhů domů stavebnictví infrastruktury. Ty pomohly stimulovat poptávku po stavebních materiálech jako jsou ocelové tyče, měděná potrubí, sklo či cement.

Zatímco tržby a prodeje oslabily kvůli vládním restrikcím nákupů domů, zahájení nových staveb vzrostlo v květnu 20,5 % a investice trhu domů rovněž stouply. To naznačuje, že jakékoliv oslabení trhu domů pravděpodobně bude relativně mírné.

Aktivita některých částí ekonomiky včetně investic infrastruktury a průmyslové produkce ale naznačují zpomalení ekonomického růstu.

Zatímco ceny průmyslových komodit tento rok jsou silné, eskalujicí spor obchodu USA - Čína tento měsíc otřásl čínskými komoditními trhy s tím jak obě země hrozily novými importními cly.

Snaha Číny redukovat znečištění s vládou řízeným zastavením produkce oceli, cementu a dalších produktů v posledních měsících taky přidala k limitujícím faktorům aktivity průmyslových firem v budoucnu.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web