Akcie

Čína vrací úder

Úterý 18. září 2018 20:59

Čína celé úterý provázela stanovení nových cel USA očekávané kritice. Naznačila, že její delegace k jednání mezinárodního obchodu s USA může být oslabena neúčastí některých významných představitelů čínských obchodních vyjednavačů.

Vyloučeno ani není zrušení těchto jednání.

Donald Trump dostál svým varováním a oznámil nové kolo cel na import dalšího čínského zboží do USA za 200 mld. dolarů. Prezident řekl, že uloží clo až v hodnotě 10 %, které se má začít účtovat 24. září. Do konce roku má ale vzrůst až na 25 %.

Ještě během úterý Čína zrealizovala nová cla na dovoz zboží za 60 mld. USD. Rozsah produktů importu zasahuje zkapalněný zemní plyn (LNG), některé typy letadel, kakao či mraženou zeleninu. Celní sazbu těchto importů Čína ocenila 5 a 10 %. Předtím navrhovala sazby 5 %, 10 %, 20 % a 25 %. Vše má přijít v platnost 24 září.

Numericky krok Číny není reciproční se cly ze strany svého konkurenta. Čínský export je totiž diametrálně větší ve srovnání s obchodním tokem v opačném směru. Navíc obchodní odveta může mít jinou podobu a dohru. V dosavadní obchodní válce USA uvedla platnost cla na čínský import do USA za 50 mld. USD. Snahou USA je donutit Čínu provést zásadní změny svých politik obchodu, technologického transferu a dotací průmyslu vyspělých technologií. Čína oplatila USA cla v podobném rozsahu. USA i Čína nadále potvrzují, že jsou nadále otevřeni jednáním.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web