Akcie

ČNB dle očekávání úr. sazby nezměnila

Čtvrtek 28. březen 2019 14:14

Česká národní banka dle očekávání trhu nezměnila svoje úrokové sazby. Hlavní dvoutýdenní repo sazba zůstává na 1,75 %, diskontní sazba na 0,75 % a lombardní sazba na 2,75 %. Rozhodnutí banky potvrzuje (po)zastavení či zpomalení zvyšování úr. sazeb.

Rozhodnutí ČNB úr. sazby (2týdenní repo sazba)

Skutečnost: 1,75 %
Očekávání:  1,75 %
Předchozí:   1,75 %

Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky: Tisková konference guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka s komentářem banky k rozhodnutí včetně výsledku hlasování členů bankovní rady ČNB je na programu ve 14.45 SEČ.

ČNB na svém posledním zasedání/rozhodování úrokových sazeb 7.2. svoji hlavní úr. sazbu nezměnila. Dvoutýdenní reposazba tak zůstala na 1,75 %. Diskontní a lombardní úr. sazba zůstaly na 0,75 % resp. 2,75 %.Rozhodnutí bylo schváleno poměrem 5/2. 2 Členové ČNB podpořili její další zvýšení o 0,25 procentního bodu. ČNB reflektovala oslabení ekonomického růstu eurozóny, propad cen ropy, slabší růst české ekonomiky vůči prognóze a na druhé straně stále nečekaně slabší korunu vůči euru a nad očekáváním silný růst mezd včetně robustního trhu práce. Podle ČNB jsou rizika stávající prognózy inflace na horizontu měnové politiky zhruba vyrovnaná.

Podle ČNB je se stávající inflační prognózou konzistnetní přibližná stabilita úr. sazeb v roce 2019 a poté jejich pokračující zvyšování směrem k dlouhodobě neutrální úrovni.

Banka sice je v cyklu zvyšování úr. sazeb, ovšem patrně vzala na vědomí, že jádrová inflace (inflace bez cen potravin a energií) je trvale nízká a že růst ekonomiky slábne. Nečekaně silně slábne i poptávka ze zahraničí, zejména z klíčových trhů Západní Evropy.

Inflace sice v listopadu odpovídala cíli ČNB, ovšem jádrová inflace, tj. růst spotřebitelských cen bez volatilních položek energií, potravin a bydlení, které ČNB nemá pod kontrolou, je slabá (s výjimkou cen kategorie Stravování a ubytování spotřebitelského koše Českého statistického úřadu).

ČNB jinak v posledních kvartálech svou hlavní úr. sazbu zvyšovala kvůli zvýšeným inflačním tlakům, tedy kvůli vyčerpanému trhu práce a z toho plynoucímu robustnímu růstu mezd a kvůli slabosti koruny. Dalším důvodem růstu hlavní úr. sazby je prevence nadměrného rizika stability finančních trhů v podobě nízkých úr. sazeb a nadměrné úvěrové aktivity, což se aktuálně projevuje přehříváním trhu domů.

Makroekonomické prostředí již je neutrálnější a není tolik proinflační jako v předchozích kvartálech. I sama ČNB již naznačuje pro letošní rok spíše stabilitu svých úr. sazeb, byť důvody jejích zvyšování včetně hlasů pro ně jsou stále přítomny. Koruna je slabší spíše kvůli externím nejistotám. Monetární politika ČNB spíše zvolňující či přerušující trend útlumu monetární expanze koruně příliš k síle nepomůže.

Dopad na trhy: Po rozhodnutí ČNB, které nepřekvapilo koruna k euru roste 0,1 % na 25,8. Větší tržní pohyby lze předpokladát s vystoupením guvernéra ČNB a zveřejněním podrobností zasedání ve 14.45 SEČ. Tendence růstu hlavní úrokové sazby je dlouhodobě příznivá pro korunu.

Přerušení zvyšování úr. sazeb ČNB může korunu vůči euru poněkud oslabovat. Rovněž může oslabovat ceny bankovních titulů. Těm (po)zastavení zvyšování úr. sazeb přestává zvyšovat ziskové marže a tím i rovněž ocenění jejich akcií. Ziskové marže bank v podobě rozpětí úroků depozit a úvěrů mají tendenci růst při růstu úrokových sazeb.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web