Akcie

ČNB dle očekávání úr. sazby nezměnila, guvernér stále připouští zvýšení úr. sazeb

Čtvrtek 28. březen 2019 20:36

Česká národní banka dle očekávání trhu nezměnila své úr. sazby. Hlavní dvoutýdenní repo sazba zůstává na 1,75 %, diskontní sazba na 0,75 % a lombardní sazba na 2,75 %. Rozhodnutí banky stvrzuje zvolňující/přerušující trend útlumu monetární expanze.

Rozhodnutí ČNB úr. sazby (2týdenní repo sazba)

Skutečnost: 1,75 %
Očekávání:  1,75 %
Předchozí:   1,75 %

Rozbor

Prohlášení ČNB k rozhodnutí:


Tisková konference guvernéra Jiřího Rusnoka


Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky: Banka sice stále je v cyklu zvyšování úr. sazeb, byť naposledy hlavní úrokovou sazbu zvýšila v listopadu. ČNB ovšem patrně bere na vědomí, že jádrová inflace (růst spotřebitelských cen bez volatilních položek energií a potravin, které ČNB nemá pod kontrolou) je v normálu a že růst ekonomiky slábne. Nečekaně silně slábne i poptávka ze zahraničí, zejména z klíčových trhů Západní Evropy. Ekonomika rovněž čelí značně silným externím nejistotám nebezpečí, např. vystoupení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie a obchodním válkám

ČNB jinak v posledních kvartálech svou hlavní úr. sazbu zvyšovala kvůli zvýšeným inflačním tlakům, tedy kvůli vyčerpanému trhu práce a z toho plynoucímu robustnímu růstu mezd a kvůli slabosti koruny. Dalším důvodem růstu hlavní úr. sazby je prevence nadměrného rizika stability finančních trhů v podobě nízkých úr. sazeb a nadměrné úvěrové aktivity, což se aktuálně projevuje přehříváním trhu domů.

Makroekonomické prostředí již je neutrálnější a není tolik proinflační jako v předchozích kvartálech. I sama ČNB již naznačuje pro letošní rok spíše stabilitu svých úr. sazeb, byť důvody jejích zvyšování včetně hlasů pro ně jsou stále přítomny. Koruna je slabší spíše kvůli externím nejistotám. Monetární politika ČNB spíše zvolňující či přerušující trend útlumu monetární expanze koruně příliš k síle nepomůže.

ČNB (ná)sleduje monetární politiku jiných centrálních bank, například Federálního rezervního systému či Evropské centrální banky, které až nečekaně silně v březnu své monetární politiky zmírnily.

Dopad na trhy: Rozhodnutí ČNB nezměnit své úrokové sazby nepřekvapilo. Koruna k euru po zprávě stagnuje na 25,8. Zveřejněním prohlášení k rozhodnutí ČNB a vystoupení guvernéra ČNB Rusnoka korunu opět nezaskočilo, ztratila jen zanedbatelně 0,1 % na 25,8. Tendence růstu hlavní úrokové sazby je dlouhodobě příznivá pro korunu. Potvrdilo se ale, že trh momentálně žije hlavně externími faktory, zejména brexitem, který může změnit pro Evropu i Česko mnohé ale i obchodními válkami.

Přerušení zvyšování úr. sazeb ČNB může korunu vůči euru poněkud oslabovat. Rovněž může oslabovat ceny bankovních titulů. Těm (po)zastavení zvyšování úr. sazeb přestává zvyšovat ziskové marže a tím i rovněž ocenění jejich akcií. Ziskové marže bank v podobě rozpětí úroků depozit a úvěrů mají tendenci růst při růstu úrokových sazeb.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web