Akcie

ČNB dle trhu hlavní úr. sazbu nezmění (výhled událostí týdne ČR)

Středa 27. březen 2019 17:03

Rozhodnutí České národní banky monetární politiky včetně úrokových sazeb (28.3.) je hlavní makroekonomickou resp. finanční událostí České republiky týdne. Trh čeká opatrnou monetární politiku, že ČNB hlavní úr. sazbu nezmění.

Rozhodnutí České národní banky monetární politiky včetně úrokových sazeb (28.3.): Trh nečeká změnu hlavní úr. sazby ČNB. Čeká se tak, že dvoutýdenní reposazba zůstane 1,75 %. ČNB sice stále pokračuje v cyklu zvyšování úrokových sazeb, ale silnější známky zpomalení růstu HDP Německa a eurozóny, klíčových českých exportních trhů povede banku k vyčkávání a opatrnosti. ČNB tak bude sledovat monetární politiku jiných centrálních bank, například Federálního rezervního systému či Evropské centrální banky, které až nečekaně silně v březnu své monetární politiky zmírnily.

ČNB na své poslední zasedání/rozhodování úrokových sazeb ze dne 7.2. svoji hlavní sazbu nezměnila. Dvoutýdenní reposazba tak zůstala na 1,75 %, diskontní a lombardní na 0,75 % resp. 2,75 %. Rozhodnutí bylo schváleno poměrem 5/2. 2 členové podpořili její další zvýšení o 0,25 procentního bodu. Podle nové makroekonomické prognózy ČNB počítá se stabilitou úrokových sazeb. Banka snížila výhled inflace pro rok 2019 ve srovnání s předchozí prognózou. Na horizontu měnové politiky se pak předpověď inflace téměř nemění. Banka předpokládá inflaci blízko svého cíle. Posilování koruny a pokles růstu mezd by dle ČNB měly časem inflační tlaky domácí ekonomiky tlumit. ČNB viděla dle záznamu z jednání rizika makroekonomické prognózy jako mírně proinflační.

Opatrná monetární politika je nepříznivá pro korunu.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web