Akcie

ČNB dle trhu hlavní úrokovou sazbu zvýší o 0,25 %

Úterý 30. duben 2019 19:00

Česká národní banka dle trhu zvýší svoji hlavní 2týdenní úr. repo sazbu o 0,25 procentního bodu z 1,75 % na 2,0 %. Předpokládáme, že banka svoji hlavní úr. sabu nezmění kvůli externím rizikům. Pokud se náš odhad naplní, koruna k euru i dolaru klesne.

Rozhodnutí ČNB monetární politiky včetně úrokových sazeb (2.5.): Trh čeká, že ČNB svoji hlavní úrokovou sazbu zvýší o 0,25 procentního bodu z 1,75 % na 2,0 %. Na předchozím zasedání z konce března ČNB svoji hlavní úrokovou sazbu nezměnila. Trh tak soudí patrně na základě relativně solidnéího růstu ekonomiky, robustního trhu práce a růstu mezd a dílem i kvůli poněkud oslabené koruně.

Tentokrát ovšem čekáme jiný závěr zasedání než trh. Předpokládáme, že banka svoji hlavní úrokovou sabu nezmění zejména kvůli trvalým rizikům ze zahraničí, zejména kvůli odchodu Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie a kvůli obchodním válkám a s tím souvisejícího významného poklesu růstu hrubého domácího produktu eurozóny. Rovněž slábne například trendový růst průmyslové výroby.

Pokud se naplní naše očekávání, bude to pro trh překvapení a koruna by mohla oslabit. Ale jen mírně. Momentálně je její relativní slabost vedena nejasnostmi brexitu a rozhodnutí tuzemské centrální banky má na ni jen omezený vliv.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web