Akcie

ČNB zítra potvrdí nižší růst úrokové sazby

Čtvrtek 3. leden 2019 17:08

​Zápis (4.1.) ze zasedání ČNB ze 20.12. je hlavní makroekonomickou událostí tohoto týdne v ČR. Očekáváme, že ČNB potvrdí svojí monetární politiku, tedy zvolňující či přerušující trend jejího útlumu.

Zápis ze zasedání ČNB 20.12. (4.1.)

ČNB na zasedání svoji hlavní úrokovou sazbu nezměnila. Dvoutýdenní reposazba tak zůstala na 1,75 %. Diskontní a lombardní sazby zůstaly na 0,75 %, resp. 2,75 %. Rozhodnutí bylo schváleno poměrem 5/2. 2 Členové ČNB podpořili její další zvýšení o 0,25 procentního bodu. ČNB reflektovala oslabení ekonomického růstu eurozóny, propad cen ropy, slabší růst české ekonomiky vůči prognóze a na druhé straně stále nečekaně slabší korunu vůči euru a nad očekáváním silný růst mezd včetně robustního trhu práce. Podle ČNB jsou rizika stávající prognózy inflace na horizontu měnové politiky zhruba vyrovnaná.

Podle ČNB je se stávající inflační prognózou konzistentní přibližná stabilita sazeb v roce 2019 a poté jejich pokračující zvyšování směrem k dlouhodobě neutrální úrovni. Banka je sice v cyklu zvyšování sazeb, ovšem patrně vzala na vědomí, že jádrová inflace (inflace bez cen potravin a energií) je trvale nízká, a že růst ekonomiky slábne. Nečekaně silně slábne i poptávka ze zahraničí, zejména z klíčových trhů západní Evropy.

Inflace sice v listopadu odpovídala cíli ČNB, ovšem jádrová inflace, tj. růst spotřebitelských cen bez volatilních položek energií, potravin a bydlení, které ČNB nemá pod kontrolou, je slabý (s výjimkou cen kategorie Stravování a ubytování spotřebitelského koše Českého statistického úřadu).

ČNB jinak v posledních kvartálech svou hlavní sazbu zvyšovala kvůli zvýšeným inflačním tlakům, tedy kvůli vyčerpanému trhu práce a z toho plynoucímu robustnímu růstu mezd a slabosti koruny. Dalším důvodem růstu hlavní úrokovou sazby je prevence nadměrného rizika stability finančních trhů v podobě nízkých úr. sazeb a nadměrné úvěrové aktivity, což se aktuálně projevuje přehříváním trhu domů.

Zápis ze zasedání ČNB by měl potvrdit, že makroekonomické prostředí již je neutrálnější a není tolik proinflační jako v předchozích kvartálech. I sama ČNB již naznačuje pro letošní rok spíše stabilitu svých sazeb, byť důvody jejích zvyšování včetně hlasů pro ně jsou stále přítomny. Koruna je slabší spíše kvůli externím nejistotám. Monetární politika ČNB spíše zvolňující či přerušující trend útlumu monetární expanze koruně příliš k síle nepomůže.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web