Akcie

ČNB zvýšila hlavní úr. sazbu 0,25 procentního bodu jak čekal trh

Pátek 3. květen 2019 16:12

ČNB dle očekávání zvýšila svoji hlavní dvoutýdenní repo sazbu 0,25 procentního bodu na 2,00 %. Dále zvýšila diskontní sazbu a lombardní sazbu rovněž 0,25 procentního bodu na 1,00 % resp. na 3,00 %. Rozhodnutí obnovuje trend útlumu monetární expanze.

Rozhodnutí ČNB úr. sazby (2týdenní repo sazba)

Skutečnost: 2,00 %
Očekávání:  2,00 %
Předchozí:   1,75 %

Rozhodnutí banky je dle ČNB založeno na nové makroekonomické prognóze. ČNB k tomu dodává: “S ní je konzistentní nejprve zvýšení domácích úrokových sazeb a poté jejich přibližná stabilita do poloviny příštího roku.”

Důvodem zvýšení úrokových sazeb je zvýšení inflačních tlaků a výhledu inflace kvůli nečekanému výraznějšímu růstu cen začátkem roku. Inflace dle banky setrvá v horní polovině tolerančního pásma cíle ČNB. Začátkem příštího roku by se inflace měla snížit k 2 % cíli.

ČNB snížila výhled růstu ekonomiky kvůli zhoršenému výhledu zahraniční poptávky. Růst hrubého domácího produktu ČNB predikuje letos na úrovni 2,5 %, příští rok by její růst měl mírně zrychlit. V eurozóně, která je klíčovým exportním trhem a zdrojem externí poptávky české ekonomiky ČNB čeká další zpomalení růstu. Ve druhém pololetí by růst HDP eurozóny měl naopak mírně zrychlit.

Vůči předchozí prognóze banka čeká pozvolnější posilování koruny, protože globální faktory udržující její strnulosti budou působit o něco déle. Proto se výhled úrokových sazeb na celém horizontu prognózy posouvají výše. ČNB čeká letos a příští rok pozvolný růst koruny.

Rizika prognózy inflace vidí ČNB jako vyrovnaná. K ním banka řadí výraznější a případně i dlouhodobější zpomalení růstu ekonomiky eurozóny a protekcionismus světového obchodu. Další nejistotou je s tím související vývoj koruny.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web