Akcie

Co má znamenat další změna ředitele General Electric?

Úterý 2. říjen 2018 19:36

General Electric se odhodlala k významné změně. Ve funkci ředitele firmy Johna Flanneryho nahrazuje dosavadní člen vedení Larry Culp. Investoři věří, že tento manažer může portfolio společnosti transformovat rychleji než jeho předchůdce.

Po oznámení změny, akcie průmyslového a multisektorového konglomerátu General Electric (GE) prudce posílily o 7,1 %. Mělo jít o nejlepší růstový den za hodně dlouhou dobu, přesněji za 3 a půl roku. Na druhou stranu podobných záchvěvů optimismu v posledních kvartálech firma prožila víc. Pesimisté se obávají, že další šachová rošáda ve vedení firmy odráží další kostlivci ve skříni, o nichž investoři zatím nevědí.

Flannery byl do čela GE jmenován v srpnu 2017. Firma již tehdy vykazovala strukturální potíže. Nový ředitel tehdy slíbil restrukturalizaci. Jenže investoři jeho plánům tolik nedůvěřovali. Cena akcie ztratila pod jeho vedením dalších více než 50 % a dostala se na minimum od světové finanční krize v roce 2008, klesla na hodnotu 11 USD/akcii. Během krize akcie stála jen 8,4 USD, v pokrizovém maximu kolem 32 USD.

Postupně totiž vyplouvala na povrch nerentabilita některých divizí firmy, která nemilosrdně stlačovala celková čísla korporace. Firma jen po částech snižovala výhledy. Neustálý pokles ceny akcie ukazoval, že investoři už neslyšeli na rostoucí dividendový výnos technicky zvýšený poklesem ceny akcie. Jednoduše přestali firmě věřit.

Zoufalství a tíživost situace vygradovalo v momentu, kdy firma ve snaze posílit likviditu a cashflow rozhodla v roce 2017 sáhnout a snížit dividendu, tedy posvátnou dojnou krávu jejich akciových investic. Štědrý dividendový výnos byl pro řadu investorů jediným hlavním důvodem, proč GE drželi.

Potíže GE jsou dlouhodobé

Další hořkou pilulkou, která sice byla více symbolická se spojenou nepříjemnou publicitou, bylo vyřazení GE z prestižního blue-chipového klubu indexu Dow Jones Industrial Average. Akcie byla po více než 100 letech odstraněna z tohoto indexu před začátkem obchodování 26. června 2018. Tomu předcházel tristní klesající vývoj akciového titulu v době expanze a růstu akciového trhu USA včetně firem celého indexu. Bez nadsázky byla GE v řadě periodických ukazatelích v posledních kvartálech jednoznačně nejhorší investicí v rámci Dow Jones Industrial Average.

V posledních letech se však firma potýká s potížemi a cena jejích akcií klesla téměř o 80 procent ze svého maxima na konci srpna 2000 57,81 USD. Letos ztratila dalších závratných 31 %. Kurs jejího kursu byl opačný vývoji akciových indexů včetně Indexu Dow Jones Industrial Average. Obecně akciové trhy jsou v dlouhodobém růstovém trendu. Akcie General Electric ale trvaleji slábnou. Svoje maximum akcie zasáhly na konci srpna 2000. Bylo to přibližně rok předtím než dlouhodobý ředitel firmy Jack Welch předal otěže firmy Jeffreymu Immeltovi. Od té doby akcie ztratila 3/4 své hodnoty. Neblahý trend nezvrátila ani bohatá dividenda.

Pád výsledků a ceny akcie firmy se odráží i v ostré redukci významu firmy na firemním žebříčku. Ještě v 90. letech minulého století General Electric byla dle tržní hodnoty akcií největší firmou USA až do roku 2005. Tehdy ji předstihl Exxon Mobil. V červnu pak tržní kapitalizace General Electric činila 118 mld. USD. To bylo např. méně než 15 % velikosti Apple.

Společnost General Electric byla založena v roce 1892 a do indexu byla zařazena při jeho vzniku v roce 1896. Nepřetržitě je součástí indexu od roku 1907.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web