Akcie

ČR: ANO se s ČSSD vrací k jednání o vládě, dohodu chce premiér v demisi do pátku

Pondělí 16. duben 2018 14:50

Premiér v demisi ČR Babiš v neděli řekl, že jeho hnutí ANO usiluje o jasnou předběžnou dohodu rozdělení ministerstev pod kontrolu jednotlivých stran v tomto týdnu s restartem jednání jeho hnutí ANO s proevropskou ČSSD o koaliční vládě.

Babiš chce mít jasnou dohodu nové vlády co možná nejdříve. Obě strany mají jednat dnes.

Vedení ANO ve čtvrtek odsouhlasilo opět zahájit jednání se středolevicovou ČSSD o formaci nové vlády s cílem vyhnout se nutnosti hledání dohody s antievropskou krajně pravicovou politickou stranou SPD. za jednací stůl následuje poté, co předchozí dialog zkrachoval začátkem dubna kvůli souboji o rozdělení ministerských rezortů. Hlavní spor byl o ministerstvo vnitra, když ČSSD usilovala o tento rezort aby zajistila, že Babiš nebude mít žádný vliv na vyšetřování jeho obvinění zpronevěry dotací EU. ANO a ČSSD spolu s Křesťanskou a demokratickou unií - Československou stranou lidovou (KDU-ČSL) vládly v letech 2014 - 2017.

Koalice ANO a ČSSD by měla 93 hlasů v 200 členné Poslanecké sněmovně, dolní komoře parlamentu a potřebovala by hlasy krajní levice, Komunistické strany Čech a Moravy (KSČM), která si nepřeje členství Česka v Severoatlantické alianci (NATO). Jak ANO tak ČSSD deklarovaly, že vláda s podporou KSČM je možná kvůli tomu, že vládá by udržela proevropský kurs.

Babiš se snaží již půl roku sestavit vládu po volbách, v kterých centristické hnutí ANO sice s velkým náskokem vyhrálo, nikoliv však s parlamentní většinou. Pokus Babiše instalovat minoritní kabinet selhal v hlasování důvěry v lednu. Jeho vláda nicméně zůstává a operuje v demisi.

Většina parlamentních stran odmítla tvořit vládu s ANO, pokud premiérem bude lídr a zakladatel hnutí, podnikatelský miliardář Babiš kvůli konfliktům zájmů pramenícího z jeho aktivit a rovněž kvůli policejním obviněním, že porušil pravidla pro dosažení 2 mil. EUR dotace EU. Babiš obvinění popírá.

Návrat k jednání s ČSSD je pro korunu lepší zprávou než předchozí úvaha Babiše s podporou návrhu prezidenta ČR Miloše Zemana utvořit vládu s podporou SPD a KSČM, přesto poteniální přímý vliv příliš nereformované KSČM na vládu ČR, jež by byl první oficiální svého druhu od návratu demokracie v roce 1989 je pro trhy stále znepokojující. Korunu k euru dnes sílí 0,1 % na 25,25.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web