Akcie

ČR: ČNB zvýšila úrokové sazby, naznačuje možnost trvající slabosti koruny (analýza)

Čtvrtek 28. červen 2018 14:19

ČNB zvýšila svou hlavní úr. sazbu o 0,25 % na 1,00 %. Lombardní úr. sazba byla zvýšena o 0,5 procentního bodu na 2,0 %, diskontní úr. sazba byla ponechána 0,05 %. ČNB v prohášení i slovy svého guvernéra Rusnoka připouští pokračování slabosti koruny.

Prohlášení ČNB k rozhodnutí a tisková konference guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka k rozhodnutí úr. sazeb (úr. sazby změněny nebyly):

Rozbor:

HDP

Trh práce

Mzdy

Kurz koruny

Inflace

Nejistoty

Monetární politika

Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky: Prohlášení, prezentace a tisková konference ČNB resp, jejího guvernéra Rusnoka k rozhodnutí úrokových sazeb větší překvapení nepřineslo. Za zmínku možná stojí hlavně předpoklad, že slabost koruny může trvat. Dosud ČNB i guvernér Rusnok hovořily pouze o posilování koruny, ta však nečekaně stále slábne a při proražení technických rezistencí 25,9, které nyní sledujeme slábnutí ještě může akcelerovat.

Trh vzhledem k jestřábí rétorice centrální banky posunul blíže současnosti termín dalšího zvýšení hlavní úrokové sazby, dříve to vypadalo až na závěr roku. Jenže na jaře koruna nečekaně oslabila, růst mezd je rychlý a inflace vzrostla. Dalšími důvody vyšších úrokových sazeb jsou přehřáté trhy nemovitostí a práce, který vykazuje vyčerpanost svých volných zdrojů, což implikuje silnější růst mezd. I členové bankovní rady ČNB v posledních týdnech naznačovali preferenci zvýšení hlavní úrokové sazby již na červnovém zasedání bankovní rady monetární politiky. Tendence růstu hlavní úrokové sazby je dlouhodobě příznivá pro korunu.

Hlavní ukazatel (cílů) monetární politiky, spotřebitelská inflace ČR v květnu vzrostla o něco víc, než čekala ČNB na 2,2 % (meziroční růst Indexu CPI). Překvapení spočívalo v rychlejším růstu cen energií resp. dopravy a taky cen potravin a nealkoholických nápojů. Banka dále k inflaci uvedla: "Zveřejněná data jsou mírným proinflačním rizikem stávající prognózy ČNB, podle které zůstávají domácí inflační tlaky silné. Projevuje se v nich výrazná mzdová dynamika v podmínkách rychlého růstu české ekonomiky. Tyto tlaky se sice budou postupně zmírňovat, slábnout však bude i protiinflační působení dovozních cen. Do nich se v letošním roce nadále promítá předchozí posílení kurzu koruny. Podle stávající prognózy se inflace v dalším průběhu letošního roku bude pohybovat mírně pod cílem. Na horizontu měnové politiky, tedy ve druhém a třetím čtvrtletí příštího roku, se tak inflace vrátí do těsné blízkosti dvouprocentního cíle.”

Inflace sice je poslední dobou blízko cíle ČNB 2,0 %, ovšem jádrová inflace, tj. růst spotřebitelských cen bez volatilních položek energií, potravin a bydlení, které ČNB nemá pod kontrolou je slabá (s výjimou cen kategorie Stravování a ubytování spotřebitelského koše Českého statistického úřadu).

Celková inflace se momentálně pohybuje mírně nad cílem ČNB 2 %. ČNB počítá, že se inflace bude pohybovat pod svým cílem, tento rok výrazněji, příští rok, který je směrodatný pro stanovení monetární politiky se podle ČNB inflace ze spodní strany přiblíží cíli a bude se pohybovat těsně pod cílem ČNB 2 %.

ČNB by současně měla pokračovat zvyšovat hlavní úr. sazbu ani ne tak z důvodu aktuální výše inflace ale kvůli růstu inflačních tlaků v podobě přehřívání trhu práce, což se již značně projevuje v dynamickém růstu mezd, což je poslední varování před růstem inflace. Dalším důvodem růstu hlavní úr. sazby je prevence nadměrného rizika stability finančních trhů v podobě nízkých úr. sazeb a přehřívání úvěrové aktivity, což se aktuálně projevuje přehříváním trhu domů.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web