Akcie

ČR: Guvernér ČNB Rusnok čeká příští rok zpomalení růstu mezd

Pondělí 19. březen 2018 12:51

Příští rok lze očekávat zpomalení růstu mezd v ČR. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to podle ČTK řekl guvernér České národní banky Jiří Rusnok.

Ideální by podle něj bylo, kdyby mzdy rostly podobně jako reálný HDP, tedy rámcově kolem čtyř procent.

Tento týden Česká statistický úřad oznámil, že v roce 2017 průměrná mzda rostla 7,0 % nominálně, reálně mzda posílila 4,4 %. To potvrzuje robustní expanzi českého trhu práce. Ta by měla pokračovat i letos. Robustní růst ekonomiky totiž vyčerpává kapacity ekonomiky včetně trhu práce. Proto akceleruje růst mezd. A naopak rychlejší růst mezd bude tahounem silného růstu ekonomiky a tvoří i nebezpečná inflační tlak. Citlivost reakce inflace na zrychlení růstu mezd zdá se je nicméně nižší než v minulosti (kvůli růstu produktivity práce, globální konkurenci apod.).

ČNB by měla pokračovat zvyšovat hlavní úr. sazbu ani ne tak z důvodu aktuální výše inflace, ale kvůli růstu inflačních tlaků v podobě přehřívání trhu práce a kvůli prevenci před nadměrným rizikem stability finančních trhů v podobě nízkých úr. sazeb a přehřívání úvěrové aktivity, což se projevuje přehříváním trhu domů.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web