Akcie

ČR: Obchodní bilance v březnu ve větším přebytku, než se čekalo

Pátek 10. květen 2019 17:28

Přebytek obchodní bilance České republiky v národním pojetí podle sezónně neupravených dat v březnu vzrostl na 21,8 mld. Kč z 17,6 mld. Kč v únoru, trh čekal jeho pokles na 16,3 mld. Kč. Obchodní bilance setrvává v solidních přebytcích.

Česká republika: Obchodní bilance (národní pojetí, mld. Kč, 3 2019)

Skutečnost: 21,8
Očekávání:  16,3
Předchozí:   17,6 

Rozbor: Loni v březnu byl přebytek obchodní bilance 17,7 mld. Kč. Export v březnu vzrostl meziročně 5,4 % a import 4,3 %. Od začátku roku přebytek obchodní bilance v národním pojetí dosáhl 55,7 mld. Kč, což je o 0,8 mld. Kč méně než ve stejném období vloni. Letos meziročně export vzrostl 4,1 % a import 4,4 %.

Po sezónním očištění přebytek obchodní bilance v národním pojetí dosáhl 11,6 mld. Kč, zhruba o 3,6 mld. Kč víc, než ve stejném období vloni

Bilance zahraničního obchodu se státy Evropské unie (28) byla v březnu v přebytku 70,5 mld. Kč a byla tak meziročně o 10,7 mld. Kč vyšší. Přebytek se meziročně zvětšil hlavně v obchodě s Německem, Francií a Slovenskem. Schodek bilance se státy mimo EU se zvětšil o 6,2 mld. Kč na 46,5 mld. Kč, hlavně v obchodu s Čínou. Schodek obchodu s Čínou je suverénně největší v porovnání s obchodními schodky Česka s jinými zeměmi.

Hodnocení: Obchodní bilance setrvává v solidních přebytcích. Aktivní saldo českého zahraničního obchodu dlouhodobě roste. Přesto v roce 2018 vůči minulým rokům došlo ke snížení celkového přebytku obchodní bilance, kdy růst dovozu nestačil krýt růst vývozu. Možná se od výsledků promítl rychlejší růst české ekonomiky a tím i poptávky po dovozu, možná i silnější koruna k euru. Ta zdražuje vývozy a zlevňuje dovozy.

Zatím se ve výsledcích příliš neprojevuje zpomalení růstu hrubého domácího produktu Evropské unie, zejména aktivity průmyslu. Export nadále solidně roste.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web