Akcie

ČR: Průmyslová výroba v březnu rostla nečekaně slabě

Pátek 10. květen 2019 16:31

Průmyslová výroba ČR v březnu meziročně ve stálých cenách po úpravě o jiný počet pracovních dnů vzrostla 0,1 % po růstu 1,5 % v únoru, trh čekal její růst 1,1 %. Data potvrzují trend poklesu růstu průmyslové aktivity podobně jak v Německu, byť méně.

Česká republika: Průmyslová výroba (3 2019, y/y, očištěno o vliv počtu pracovních dnů, reálně)

Skutečnost: 0,1 %
Očekávání:  1,1 %
Předchozí:   1,5 %

Rozbor: Po vyloučení sezónních vlivů průmyslová výroba meziměsíčně klesla 0,1 %. K meziročnímu nejvíce přispělo odvětví výroby motorových vozidel, přívěsů a návěsů (růst 3,7 %), počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení (růst 14,5 %) a výroby strojů a zařízení (růst 2,9 %).

Naopak nejvíce růst průmyslové výroby oslaboval pokles produkce odvěví výroby a rozvodu elektřiny, plynu, vody a klimatizovaného,vzduchu (pokles 13,8 %), opravy a instalace strojů a zařízení (pokles 7,4 %) a výroby základních kovů, hutní zpracování kovů a slévárenství (pokles 4,3 %).

Průmyslová výroba v prvním čtvrtletí vzrostla meziročně 0,2 %. Za uplynulý rok byl její meziroční růst 2,2 %. Průmyslová výroba po očištění o vliv počtu pracovních dnů a sezónnosti mezikvartálně vůči čtvrtému čtvrtletí 2018 klesla reálně 1,2 %.

Hodnocení: Data potrvzují trend slábnutí růstu průmyslové aktivity podobně jako v Německu.

Růst průmyslové výroby slábne na pozadí poklesu poptávky Evropy hlavně Německa. Ten přišel hlavně kvůli obchodním válkám a kvůli odcházení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie. Pokles aktivity českého průmyslu ještě není tak silný, slabost se ale ještě může ve druhém čtvrtletí prohloubit. Trendový růst produkce průmyslu Česka se pohybuje na hladině kolem 3 % v minulých kvartálech a letech to bylo i kolem 5 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web