Akcie

ČR: Růst ekonomiky zůstal za očekáváním

Úterý 15. květen 2018 14:03

V prvním čtvrtletí HDP ČR mezikvartálně vzrostl 0,5 % po růstu 0,8 % ve čtvrtém čtvrtletí roku 2017, trh čekal snížení růstu HDP na 0,7 %. Meziroční růst ekonomiky klesl na 4,5 % z 5,5 % v předchozím kvartálu, trh čekal pokles růstu HDP na 4,8 %.

ČR: HDP (1Q 2018, q/q, očištěno o rozdílné ceny a sezónní efekt)

Skutečnost: 0,5 %
Očekávání:  0,7 %
Předchozí:    0,8 %

ČR: HDP (1Q 2018, y/y, očištěno o rozdílné ceny a sezónní efekt)

Skutečnost: 4,5 %
Očekávání:  4,8 %
Předchozí:    5,5 %

Rozbor: Podle statistické úřadu na rozdíl od loňska byl v 1. čtvrtletí růst HDP tažen výhradně rostoucí domácí poptávkou. Pokračoval značný růst výdajů domácností a investičních výdajů firem. K tvorbě hrubé přidané hodnoty kromě průmyslu významně přispěla většina sektoru služeb. Úspěšný kvartál hlásí i stavebnictví.

Hodnocení: Data jsou méně robustní než se čekalo. Zpomalení růstu ekonomiky je velké, ještě v prvním pololetí se růst ekonomiky pohyboval v rozmezí 5 - 6 %, nyní je anualizovaný mezikvartální růst v rozmezí 2 - 3 %.

Dopad na výhled monetární politiky: Data materiálně nemění výhled monetární politiky,
ČNB k zasedání 3.5 hlásila očekávání zpomalení růstu ekonomiky.

Jelikož inflace hlavně včetně svého jádra (tj. růstu spotřebitelských cen bez volatilních položek energií, potravin a bydlení, které ČNB nemá pod kontrolou) je trvale slabá (s výjimou cen kategorie Stravování a ubytování spotřebitelského koše Českého statistického úřadu) pod svým cílem 2 %, banka nebude se zvyšováním hlavné úrokové sazby spěchat a bude sledovat hlavně vývoj inflačních rizik plynoucích z robustního růstu ekonomiky,tím i trhu práce a při vyčerpanosti jeho kapacit i růstu mezd.

Právě nižší inflace než čekala ČNB vedla k citelnému snížení prognózy inflace pro tento rok, banka předpokládá pohyb inflace letos pod, nikoliv nad svým 2 % cílem. Pro příští rok, tj. v relevantním horizontu monetární politiky se výhled ČNB inflace nemění, inflace by měla být mírně pod cílem ČNB.

Snížení projekce inflace kompenzuje změna náhledu rizik prognózy, k poslednímu zasedání 29.3. byla rizika hodnocena jako mírně protiinflační, teď je ČNB vidí jako vyrovnaná.

Jelikož se příliš nemění výhled ČNB inflace pro příští rok, vývoj HDP a mezd, zůstává i bez větších změn výhledu monetární politiky, tj. jednoho zvýšení hlavní úrokové sazby letos a další zvyšování příští rok.

ČNB by současně měla pokračovat zvyšovat hlavní úr. sazbu ani ne tak z důvodu aktuální výše inflace ale kvůli růstu inflačních tlaků v podobě přehřívání trhu práce, což se již značně projevuje v dynamickém růstu mezd, což je poslední varování před růstem inflace. Dalším důvodem růstu hlavní úr. sazby je prevence nadměrného rizika stability finančních trhů v podobě nízkých úr. sazeb a do jisté míry i nadměrná úvěrová aktivita, což se aktuálně projevuje přehříváním trhu domů.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web