Akcie

Další černé pondělí, odpověď koronaviru převrátila Wall Street

Úterý 17. březen 2020 17:13

Wall Street v pondělí utrpěl svůj největší pokles od propadu v roce 1987 poté, co bezprecedentní kroky centrální banky Spojených států amerických, Federálního rezervního systému, zákonodárců a Bílého domu ke zpomalení šíření a otupení ekonomického dopadu koronaviru neobnovily klid na trzích.

Hlavní akciový index USA S&P 500 v pondělí propadl 12 % a zavřel na své nejnižší úrovni od prosince 2018 vzdor překvapivému balíčku drastického posílení monetární expanze v podobě snížení cíle hlavní úrokové sazby Fedu Federal Funds Rate o celý procentní bod k nule, obnovení kvantitativního uvolňování nákupem státních dluhopisů USA a hypotéku jištěných cenných papírů a ve spojení s dalšími světovými centrálními bankami i posílení likvidity. Fed opatření realizoval v neděli 15.3.jen tři dny před vynesením rozhodnutí svého standardního zasedání monetární politiky. Mimořádnost situace a důvody jeho obav zesiluje i fakt, že šlo o druhou mimořádnou, naléhavou a nouzovou redukci cíle Federal Funds Rate za poslední méně než dva týdny. 

Pondělní pád akciového trhu byl třetí nejsilnější denní procentuální propad v historii po slavném Černém pondělí 19.10. 1987 a dalším říjnovým debaklem, roku 1929 světové hospodářské krize. 

Obchodování primárních burzovních trhů Wall Streetu a jeho tří hlavních akciových indexů bylo krátce po otevření pondělního obchodování přerušeno na 15 minut poté, co index S&P 500 pádem 8 % překonal 7 %-ní povolený poklesový limit vyvolávající automatické přerušení obchodování. 

Akcie dále oslabovaly později během pondělního obchodování s tím, jak prezident USA Donald Trump vyzval Američany, aby zastavily většinu sociálních aktivit a nesdružovali se ve skupinách větších 10 lidí v další nové a výrazné snaze omezit šíření koronaviru v USA.

Trump taky řekl, že USA mohou mířit do recese. 

Bary, restaurace, kina a divadla New Yorku a Los Angeles musely zavřít a státy USA s Trumpovou administrativou hájily koordinaci národní odpovědi na epidemii koronaviru. 

Producenti sportovních oděvů Nike (NKE.N) a Under Armour (UAA.N) a další firmy sdělily, že zavřou své obchody v USA a v některých dalších zemích. 

Rekordní pokles neušetřil žádné odvětví


Index akciového sektoru realit indexu S&P 500 (.SPLRCR) utržil v pondělí ze všech indexů 11 hlavních akciových sektorů indexu S&P 500 největší ztráty propadem 16,5 %. Ten byl jeho nejhlubší denní procentuální pád od světové finanční a hospodářské krize.

Index akciového sektoru spotřebitelského zboží (.SPLRCS) v pondělí propadl 7 % a přesto byl indexem akciového sektoru ze všech 11 hlavních akciových sektorů indexu S&P 500 s "nejlepší" výkonností. 

Největší tahoun nedávného historicky rekordního růstového býčího trendu amerického akciového trhu, index akciového sektoru technologií (.SPLRCT) v pondělí ztratil 13,9 %, což je jeho historicky rekordní denní ztráta. 

Volatilita rekordní, trh sčítá masivní ztráty


Index volatility CBOE VIX známý jako "index strachu Wall Streetu" v pondělí vyrostl na svoje historicky rekordní zavírací maximum obchodní seance 82,69 bodů. 

Vzdor masivní volatilitě by trhy měly zůstat otevřeny, řekl ředitel regulátora cenných papírů USA a potlačil tak spekulace, že by vláda mohla zavřít burzy země, aby zastavila pády cen akcií. 

Index S&P 500 podle správce indexu, společnosti S&P Dow Jones Indices v pondělí odepsal 2,69 bil. USD tržní kapitalizace. Ze svého historicky rekordního zavíracího vrcholu 19.2. 2020 se tak index vzdálil celkově na 29,5 %. V porovnání s rekordem podle S&P Dow Jones Indices index ztratil závratných 8,28 bil. USD. 

Odhad dalšího vývoje akciového trhu dál než ve hvězdách


Tyto události zvýšily alarm rapidního šíření pandemie a její paralýzy částí světové ekonomiky a firemního hospodaření.  Zdá se, že investoři jsou stále více znepokojeni, jak moc efektivně tvůrci politik budou schopni omezit ekonomickou škodu šířícího se viru. 

Většina tržních pozorovatelů se připravuje na možnost, že ekonomika pravděpodobně je na dráze k recesi. Říkají ale, že je příliš brzo na to znát plný rozsah ekonomického oslabení. 

Investoři rovněž ještě nejsou přesvědčeni, že veškerá rychlá a/nebo panická dění budou pokračovat. 

V pondělí akciový index širšího trhu S&P 500 (.SPX) propadl 11,98 % na 2 386  bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average (.DJI) padl 12,93 % na 20 189 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite (.IXIC) propadl 12,32 % na 6 905 bodů.

V pondělí se podobně jako v minulých dnech na burzách USA zobchodovaly stále velmi silné objemy, 16,37 mld. akcií, stále značně více než kolik se zobchodovalo v posledních 20 obchodních dnech v denním průměru plné obchodní seance, tj. 13,51 mld. akcií.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web