Akcie

(Další) den D Brexitu: parlament UK bude hlasovat o Brexitu (výhled událostí týdne UK)

Úterý 12. březen 2019 14:01

Drama Brexitu dospělo na hlavní křižovatku. UK má opustit EU o půlnoci z 29. na 30.3. 2019. Parlament bude dnes hlasovat o vládním Brexitu, v případě jeho odmítnutí 13.3. o Brexitu bez dohody a v případě jeho neschválení 14.3. o odkladu Brexitu.

Hlasování parlametu UK vládního návrhu Brexitu (12.3. ve večerních hodinách): Premiérka Mayová v předvečer hlasování uzavřela novou dokumentaci s Jean Claudem Junckerem zastupujícím Evropskou komisi. Jednání v posledních týdnech mířilo na spornou irskou pojistku. Zde vláda viděla nejméně složité sedlo možného kompromisu právě v otázce této regionální doložky. V lednu v prvním hlasování vládního Brexitu byla dohoda s EU drtivě poražena.

Podle nejnovějších dodatků UK a EU by irská pojistka stanovující trvání celní unie Irska a Severního Irska i po uplynutí bezmála dvouletého přechodného období po Brexitu trvala jen omezenou dobu. UK by rovněž mělo možnost pojistku jednostranně vypovědět.

Cílem irské pojistky, která nemožnmostí řešení připomíná kvadraturu kruhu je umožnit volné hranice mezi Irskem a severoirskou provincií UK. Konzervativcům vadí, že by irská pojistka poutala neomezeně dlouho k hospodářským pravidlům EU z nichž se chtějí vyvázat. Severní Irsko irskou doložku nechce, neboť rozděluje unii UK a EU s volnými hranicemi v Irsku potřebuje v v odlisných obchodních systémech stanovit hranice.

Poslanci, kteří dosud vládní Brexit odmítali ještě před novou dohodou zvažovali, zda dokumenty nepodpořit i z hlediska rizika nenaplnění Brexitu. Jde hlavně o rebely Konzervativní strany.

Nová dokumentace premiérky by jejich souhlas mohla přinést. Euroskeptikům vadilo, že severoirská pojistka není časově omezená a že o ní UK nemůže samostatně rozhodovat. Jenže stále není jasné, jak je právní dokument vynutitelný, jakým systém by severoirská pojistka byla ukončena a stejně tak není patrné, zda možnost UK ukončit jednostranně irskou pojistku není jen pouhým přáním a plánem než konkrétní dohodou. Reakce poslanců je zatím smíšená. Někteří změnili názor a slibují dohodu podpořit, jiní stále vládní Brexit i přes inovace odmítají. K nim nepříliš překvapivě patří lídr Labouristické strany Jeremy Corbyn.

Někteří poslanci žádali více času k prostudování dokumentace Brexitu. Vzhledem k časové tísni se alespoň řada poslanců spoléhala na právní expertízu generálního prokurátora Geoffreyho Coxe. Ten ovšem skropil naděje premiérky Mayové studenou sprchou. Řekl, že riziko neomezeného setrvání UK ve strukturách EU se s nejnovější dokumentací uzavřené 11.3. nezměnilo. To zřejmě neumožní a nepřesvědčí dost poslanců dosud odmítajících vládní Brexit ke změně názoru.

Poměr hlasů ukáže změnu a posun názorového spektra poslanců a může být důležitým vodítkem dalšího dění.

Hlasování parlamentu UK Brexitu bez dohody (tvrdý Brexit) (13.3.): Pokud vláda opět se svým vládním návrhem Brexitu neuspěje, hlasovat se bude o nekompromisním Brexitu. Ten má zatím zastánce hlavně euroskeptického křídla Konzervativců a části vlády. Nezdá se pravděpodobné, že by tento návrh uspěl.

Hlasování parlamentu UK odložení Brexitu (14.3.): Jestliže vládní návrh Brexitu bude parlamentem UK odmítnut a pokud podporu poslanců nezíská ani Brexit bez dohody, předpokládá se, že podporu obdrží alespoň návrh odkladu Brexitu do května či června. Takový postup by měl obdržet i podporu EU, i někteří vysocí představitelé Francie se vůči tomuto řešení vyjadřovali jako že je zbytečné, pokud nepřinese nové idee.

Očekávaný dopad událostí na trhy: Ano vládnímu Brexitu by znamenalo oslabení nejistoty a posílilo by libru a akcie. Tvrdý Brexit by znamenal znamenal rovněž jistotu stylu Brexitu. Te by ovšem znamenal zcela neprobádané a značně rizikové dobrodružství a proto by s jehi případným překvapením libra a akcie prudce oslabily. Odklad Brexitu by omezoval možnost Brexitu a i když by prodlužoval nejistotu, mohl by libře i akciím pomoci.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web